Базираното в Лондон финансово приложение Revolut ("Револют") все още чака лиценз за банкова дейност в Обединеното кралство, година след твърдението, че одобрението е "неизбежно", пише This is Money.

За да може да функционира като банка, Revolut трябва да разполага с банков лиценз за всеки регион, в който развива дейност. В момента Revolut има банков лиценз за ЕИЗ (Европейска икономическа зона), издаден от Банката на Литва.

Финансовото приложение обяви на 1 март миналата година, че ще получи зелена светлина от регулаторите "в близките дни".

Но 362 дни по-късно чакането продължава - причинявайки неудобство на основателя и главен изпълнителен директор Ник Сторонски.

Revolut пуска мобилна услуга за данни в Обединеното кралство

Revolut навлезе в бизнеса с мобилни услуги за данни

Какво представлява eSIM?

Revolut кандидатства за лиценз от Bank of England през 2021 г., за да може да разшири услугите си във Великобритания с приемане на депозити, отпускане на заеми и предлагане на кредитни карти.

Тогава компанията беше призната за най-скъпия финтех в Обединеното кралство, оценяван на £26 милиарда.

Въпреки това три години по-късно Revolut все още преминава през проверките на надзорния регулаторен орган на Централната банка.

През последните месеци Revolut видимо остави на заден план лиценза, което доведе до спекулации, че компанията може да е оттеглила приложението си. 

Продължаващите забавяния предизвикаха изблик от Сторонски миналата година, когато той нарече Великобритания нежелано място за правене на бизнес.

"Чакате имейли или писма с месеци. Това не е бизнес средата за работа в съвременния свят", каза той пред The Times, добавяйки, че има "забавяне" на британските технологии въпреки политическите амбиции да се превърне в следващата Силициева долина. "В миналото много хора идваха в Лондон - това беше мястото. Това вече се промени."

Докато Revolut все още чака своя лиценз 36 нови "стартиращи" банки в Обединеното кралство са получили разрешение от регулатора от 2013 г. насам - включително Monzo и Starling Bank.

Revolut вече няма да е безплатен за бизнес клиентите си

Revolut вече няма да е безплатен за бизнес клиентите си

Дигиталната банка с над 670 000 потребители у нас променя условията си