Преминаването на символичната границата от €1 милиард стокообмен между България и Северна Македония за 2022 година е факт и се случва за първи път. Това стана ясно от работно посещение в Скопие на министъра на външните работи Николай Милков и северномакедонския му колега Буяр Османи.

Новината беше обявена на бизнес форум в Скопие под наслов "Един милиард и по-нататък". На събитието, което се провежда под егидата на двамата министри, присъстваха над 150 представители на бизнеса и търговските камари на двете държави.

Милков подчерта, че икономическото сътрудничество ще допринесе за постигането на ключови европейски приоритети като Зеления и цифровия преход.

Северна Македония секна инвестиции за милиони, колко ще й струва това

Северна Македония секна инвестиции за милиони, колко ще й струва това

Фирмите не могат да продължат работата по електроцентралите си

Енергийната и инфраструктурна свързаност са ключови предпоставки за развитие на успешен бизнес и за устойчивост по време на кризи. В тази връзка изтъкна, че усилията за реализиране на Коридор 8 трябва да продължат.

Освен това, протичащите процеси в двустранните отношения не са еднозначни, но съвместните прояви като бизнес форума допринасят за изграждане на позитивна атмосфера и утвърждаване на добросъседски отношения.