Алиансът между Renault, Nissan и Mitsubishi ще налее 200 милиона долара в нов фонд, съобщава Reuters, цитирайки трима свои източници. Ходът е поредната стъпка на традиционната автомобилна индустрия в посока адаптиране към бързата промяна на тенденциите.

40% от средствата във фонда ще дойдат от Renault, толкова ще отдели и Nissan, а останалите 20% ще бъдат от Mitsubishi. "Фондът ще ни позволи да сме по-бързи с придобиванията", казва един от източниците на агенцията.

Традиционната автомобилна индустрия и моделът, върху който е базирана - индивидуална собственост, са заплашени от услуги като Uber и други платформи за споделено пътуване и споделени автомобили.

Автомобилните производители се опитват да приемат промените и технологиите. За да ускорят процеса, много от тях инвестират директно в нови услуги - и получават достъп до интелектуална собственост - чрез своите венчър фондове.

BMW вече има дялове в редица компании за споделяне на пътувания, "умно" зареждане" и автономно шофиране чрез своя iVentures фонд - най-големият, принадлежащ на автомобилен производител.

Сред другите компании, които показват активност, трябва да отбележим GM с 240 милиона долара и PSA със 100 милиона долара.