Българинът главен изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев отговори на твърденията, че борсовата компания заблуждава клиентите си за тактиката си за печелене на пари, което доведе до това компанията да сключи споразумение с Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на стойност 65 милиона долара миналата седмица.

В интервю за шоуто "Луди пари" (Mad Money) Тенев заяви пред водещия Джим Крамер, че Robinhood, която е частна собственост, е направила промени в персонала си, за да засили своите правни операции по спазване на законодателството, включително наемането на главен юридически директор и добавяне на други двама главни служители, с цел компанията да бъде "най-добрата такава в класа си".

"Споразумението със SEC е свързано с исторически практики, които не отразяват Robinhood днес. Искаме да имаме не само най-добрия екип за продукти и технологии, но и най-добрите екипи за спазване на законодателството и нормативните актове", посочи Тенев.

Robinhood може да стигне оценка над $20 милиарда след дебюта си на фондовия пазар

Компанията Robinhood, зад която стои българин, може да надхвърли $20 милиарда след дебют на борсата

За консултант по IPO-то е била избрана Goldman Sachs, твърдят запознати

В четвъртък SEC обвини Robinhood, че подвежда клиентите си и пропуска жизненоважна информация относно източника на приходи на приложението за търговия. Robinhood - пионер в търговията без комисионни - тегли пари, като изпраща клиентски поръчки до маркетмейкъри като Citadel Securities или Virtu, които плащат, за да извършват сделки. Правната, но противоречива практика, доведе до цени на изпълнение, които бяха по-ниски от цените на други брокери, струвайки на клиентите 34,1 милиона долара независимо от ползата от сделките с нулеви разходи, казва SEC.

Декларацията на Комисията показва, че Robinhood е донесла 180 милиона долара плащания за сделки през второто тримесечие.

"Robinhood предостави заблуждаваща информация на клиентите си относно истинските разходи при избора да се търгува с фирмата", коментира Стефани Авакян, директор на Отдела за изпълнение на SEC.

Със споразумението обаче компанията нито призна, нито отрече обвиненията.

Robinhood се готви за дебют на борсата през 2021-а

Компанията, създала първия български милиардер, се готви за дебют на борсата през 2021-а

Тя води преговори с евентуални посредници за IPO-то си

Дан Галахър, бивш комисар по SEC по времето на управлението на президента Обама, се присъедини към Robinhood през май като главен юридически директор на компанията, показва страницата му в платформата LinkedIn.

Тенев, който е съосновател и стартира компанията с Байджу Бат през 2013 година, заяви, че Robinhood ще продължи да работи като самоуправляващ се брокер, предоставящ инструменти и продукти, които да помогнат на клиентите да вземат собствени търговски решения. Колегата на Тенев Бат напусна поста на изпълнителен директор преди около месец.

Един от начините Robinhood да се опита да помогне на клиентите да извършват информирани сделки е чрез образователното съдържание, достъпно на платформата. Повече от 3 милиона потребители четат съдържанието и статиите, налични в приложението, а ежедневните посещения са се увеличили с 260% от януари, допълва Тенев.

JMP Securities изчислява, че Robinhood сега обслужва 16 милиона потребители, въпреки че Тенев отказа да потвърди броя.

Компанията е подобрила и начина, по който комуникира с клиентите си, включително добавяйки раздел на сайта си, който подробно описва потребителската статистика за качеството на изпълнение.

"Мисля, че в крайна сметка клиентите се интересуват от това. Мисля, че това, което наистина искат да видят, е какво е качеството на изпълнение, което получават от Robinhood. Това е честна обратна връзка и сега предоставяме това на нашия уебсайт и ще се стремим да направим подобрения с течение на времето", казва още българинът.

Robinhood, съоснована от българин, вече струва $11,2 млрд.

Robinhood, съоснована от българин, вече струва $11,2 млрд.

Компанията е сред печелившите от пандемията