От румънската енергийна компания RNV Infrastructure обявиха, че планират да изградят 629 MW вятърен парк по проект за половин милиард евро. Паркът ще се намира в окръг Галац и ще е сред най-големите в региона, съобщава Romania Insider.

Инвестицията ще бъде извършена чрез компанията Hoopeks International, която притежава вятърния парк Fantanele-Cogealac - собственост на CEZ (600 MW). В момента той е най-големият вятърен парк в северната ни съседка.

Румъния се превръща във все по-ключова цел за инвестиции, свързани с възобновяема енергия. Наскоро стана ясно, че Photon Energy Group - компания за възобновяема енергия, регистрирана в Нидерландия, започва изграждането на втора фотоволтаична централа в страната. Разположен близо до Аюд, в окръг Алба, заводът ще покрива 6,6 хектара свободна земя и ще бъде оборудван с приблизително 8700 слънчеви панели.

Световната банка дава €600 милиона на Румъния за зелени и социални проекти

Световната банка дава €600 милиона на Румъния за зелени и социални проекти

Към тази сума се отпуска и безвъзмездна финансова помощ в размер на $24,2 милиона

През юли тази година румънското правителство одобри закупуването на 12 влака, задвижвани с водород.  Прогнозната стойност на договора, по който ще бъде извършена покупката и който е финансиран по Националната програма за възстановяване и устойчивост (PNRR) на ЕС, се оценява на €170 милиона.

Това е пилотен проект, изпълняван от Румънската железопътна администрация (AFR), целящ придобиването на дванайсет 160-местни влака. Проектът включва още дългосрочни услуги за поддръжка и ремонт на превозни средства и доставка на водород.