Русия е започнала разработката на свой собствен самолет за далечни разстояния, като неговото цялостно създаване и съответно осъществяване на първите полети е планирано за 2028-2030 година. Това казва в интервю за РИА Новости вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията на Русия, Денис Мантуров.

"Ние работим с нашите партньори от Китайската народна република в частта за широкофюзелажен самолет за дълги разстояния. Като имаме предвид опита в тази област на западните страни, ще бъдат направени промени в нашия двустранен проект", казва Мантуров, отговаряйки на въпрос за разработването на руски самолет за далечни разстояния (полети).

Съвместната разработка на самолета, обяснява Мантуров, ще продължи. Заедно с това, уточнява вицепремиерът, Русия създава и свой самостоятелен проект за лайнер за далечни разстояния - Научно-изследователският институт "Г. Жуков" се занимава с изследване на нови технологии и определяне на дизайна в рамките на действащия научно-изследователски проект "Интеграл".

Относно това, кога реално ще полети новият пътнически самолет, Мантуров уточнява, че това ще стане "най-вероятно в 2028-2030 г., но не по-рано".

Сега Русия разполага със собствен самолет за къси разстояния Sukhoi Superjet 100. А още през следващата година започват серийни доставки за руски авиокомпании на изцяло руския самолет за средни разстояния MS-21.

Новият руски пътнически самолет щe струва наполовина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus

Новият руски пътнически самолет щe струва наполовина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus

Цената обаче за руските авиокомпании е субсидирана от държавата