Руското аграрно министерство вижда голям потенциал за нарастване на руския експорт на зърно в Мексико и Бразилия. А тази пазари по принцип се смятат за традиционно ориентирани към внос на зърнени култури от САЩ.

Това каза в интервю за агенция RNS директорът на департамента по регулиране на пазарите на аграрно-продоволствения комплекс Владимир Волик. Експертът участва в започващия утре в Сочи 2-и Световен зърнен форум.

"Ще увеличаваме обемите на доставките от зърно за африканските пазари, както и за региона на Латинска Америка. В Мексико, който е съсед на най-големият световен износител на зърно - САЩ, през изминалия селскостопански сезон (2015/16) от Русия са внесени 390 хиляди тона пшеница. Интересен за нас става и пазарът на Бразилия.", отбелязва Волик

По неговите думи, като най-перспективни пазари за руското зърно се разглеждат Близкият Изток и Северна Африка. Има също така, смята експертът, голям потенциал за развитие на експорта в страните от Азиатско-тихоокеанския регион и Китай.

По-рано министърът на селското стопанство на Руската федерация, Тчачев съобщи, че през текущия сезон Русия може да насочи към износ около 35-40 милиона тона зърно. Както и да запази лидерската си позиция в света по експорт на пшеница.