Активността в руския производствен сектор се е увеличила през август с най-бързия темп от януари месец насам, воден от по-силното вътрешно търсене, което е повишило продажбите. Това показва ново бизнес проучване в страната, цитирано от Reuters. Според проучването фабричната дейност в Руската федерация вече върви с темповете отпреди войната в Украйна, която започна на 24 февруари.

Индексът на глобалните мениджъри по покупки (PMI) на S&P се е повишил през август до 51,7 от 50,3 през предходния месец, изкачвайки се над границата от 50,0, която разделя разширяването на активността от свиването.

Производството в сектора се е увеличило през август след шест месеца на свиване, започнало през февруари - месецът, в който Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки безпрецедентни западни санкции срещу нейната военна агресия.

Увеличението на продукцията е свързано с по-силно клиентско търсене и увеличаване на притока на нови поръчки, съобщи S&P Global в своето месечно проучване.

Как американски компании опитват да заобиколят санкциите за търговия  с Русия

Как американски компании опитват да заобиколят санкциите за търговия с Русия

Кои стоки те искат да купуват от Русия

Увеличението на новите продажби през август е било най-бързото от април 2019 година, тъй като компаниите посочиха придобиването на нови клиенти и по-силното клиентско търсене на вътрешния пазар.

Но новите поръчки за износ спадат за седми пореден месец и темпът на свиване вече достигна тримесечен връх. Тежестта на разходите продължи да нараства през август, но с най-бавния си темп от февруари 2020 година, докато фирмите повишиха продажните си цени, прехвърляйки по-големи разходи върху клиентите.

Бизнес доверието сред руските производители остава оптимистично, въпреки че остават икономическите пречки, показва още проучването.

"Съобщава се, че оптимизмът е воден от надежди за по-голямо клиентско търсене и инвестиции в маркетинг и реклама. Степента на доверие обаче е под средното, тъй като икономическата несигурност натежава върху настроенията", пише S&P Global.

Ето какво включва осмият пакет от санкции срещу Русия

Ето какво включва осмият пакет от санкции срещу Русия

Балтийските държави искат той да бъде въведен "възможно най-скоро"