Балтийските страни са предложили на Европейската комисия мерки в областта на търговията и енергетиката, които да бъдат включени в осмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, каза естонският външен министър Урмас Рейнсалу в интервю за Die Welt. Новите ограничения ще засегнат и системата SWIFT.

Трябва да се отбележи, че ЕС е наложил седем кръга oт санкции досега срещу Русия заради нейната неоправдана атака срещу Украйна.

"Вече сме внесли в комисията конкретни предложения по този въпрос. Говорим за енергетиката, търговията, по-нататъшни ограничения на системата SWIFT, както и добавяне на още повече хора и организации в списъците със санкции", каза министърът.

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил санкции на Русия

Балтийските държави искат осмият пакет от санкции да бъде въведен "възможно най-скоро", каза Рейнсалу и добави, че предишните санкции са ефективни, но все още не са достатъчни. Той посочи също, че санкциите са оказали до известна степен и негативно въздействие върху европейците.

"Това е отчасти вярно в краткосрочен план, но не и в дългосрочен. Ако не сме готови да понесем малко щети сега, то в бъдеще нашите икономики ще пострадат още повече. Необходимо е да издържим и дори да наложим по-строги санкции", отбеляза външният министър на Естония.

В условията на санкции - кой купува злато от Русия, и то в рубли

В условията на санкции - кой купува злато от Русия, и то в рубли

Търговията е с отстъпка в цената

Той също така се застъпи за увеличаване на доставките на оръжия за Украйна, отбелязвайки, че Естония предоставя най-голяма помощ с оръжия на глава от населението. Освен това Рейнсалу призова Германия да увеличи военната си подкрепа за Украйна, за да помогне на разкъсаната от война страна да се противопостави на руската агресия.

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че блокът е изправен пред значителни предизвикателства заради санкциите, наложени на Руската федерация. Той обаче добави, че това са "краткосрочни" предизвикателства и посочи, че енергийната криза е най-голямата криза, която Европа някога е преживявала, като призова за единство за преодоляване на проблема. "Първо имаше дългова криза, след това пандемия, сега енергетика. Единственото решение е единството", добави главният дипломат на ЕС, цитиран от ТАСС.

Япония налага нови санкции срещу руски граждани. В отговор Русия спира доставките на газ

Япония налага нови санкции срещу руски граждани. В отговор Русия спира доставките на газ

Новите мерки включват и забрана за износ на 65 руски и 25 беларуски организации