Административният съд София-област спря незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), касаещо търговеца на протеинови барове Born Winner.

Припомняме, че в края на декември, след жалба на конкурентните компании ("ФИТСПО" ООД и "Фитспо Нутришън" ООД), зад бранда FitSpo, антимонополната комисия наложи имуществена санкция на "БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ" в размер на 7% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняваща се на 156 310 лв.) за извършено нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция. На единият от съдружниците - Антон Големанов беше наложена глоба от Комисията в размер на 40 000 лв., а на другият - Мартин Диндев - глоба в размер на 20 000 лева. В хода на проучването от КЗК установили, че "БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ" ЕООД извършва имитация по отношение на общия външен вид на всички разпространявани от него продукти в продуктовите групи флапджак (овесени барове), протеинови барове и протеин на прах, за което от КЗК наложили санкция, която възлиза на 1% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. за всяка от трите продуктови групи - по 22 330 лв. за всяка.

След оповестяването на решението на КЗК от адвокатската кантора, представляваща "ФИТСПО" започнаха да уведомяват търговските партньори на "БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ", че в резултат от решението на КЗК, трябва да се преустанови предлагането (продажбата, разпространението, търговията) на всички продукти в продуктовите групи флапджак (овесени барове), протеинови барове и протеин на прах с марка BW BORN WINNER.

От съдружници до врагове: FitSpo и Born Winner не успяха да си поделят българския пазар на протеинови барове
Обновена

От съдружници до врагове: FitSpo и Born Winner не успяха да си поделят българския пазар на протеинови барове

Един от търговците трябва да изтегли продуктите си

В случай, че "БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ" и неговите търговски партньор не изтеглят незабавно от търговската мрежа всички продукти, за които КЗК е установила имитация, ще е налице неизпълнение на решението на КЗК, за което на отговорните лица ще бъдат налагани периодични имуществени санкции, пише в уведомлението.

"След решението на КЗК ние буквално фалираме. В момента имаме стока за 2.5 милиона лева на пазара и още толкова на склад. Всичко това трябва да бъде унищожено, защото не можем да преетикетираме стоката си", коментира пред money.bg Виктор Атанасов, собственик на Born Winner.

От компанията подчертаха, че в решението на КЗК няма посочен аналитичен метод за сравнение на продукти.

"Няма посочена експертиза или допитване до потребители. На чисто субективен принцип на око са изведени "основни прилики" и "основни разлики".

Решението на магистратите важи до окончателното решаване на спора с влязъл в сила съдебен акт и подлежи на обжалване във Върховният административен съд в 7-дневен срок.

Born Winner е пред фалит, оплака се от регулаторен произвол

Търговец на протеинови барове е пред фалит: Оплаква се от регулаторен произвол

Компанията е принудена да унищожи стока за 5 милиона лева