С 22% се е повишил износът на услуги в сферата на информационните и комуникационните технологии (ICT) през първите два месеца на 2024 г., отчете сръбският ресорен министър Михайло Йованович, като цитира данни от централната банка на страната.

По думите му така общия обем на ICT експорта е 609 млн. евро. "За сравнение, за цялата 2015 г. реализираният износ на ICT услуги е в размер на 611 млн. евро. Това е една от най-бързо растящите индустрии в Сърбия и създава значителен търговски излишък - 494 млн. евро за първите два месеца или с 20% повече в сравнение с миналата година", става ясно от публикация в социалните мрежи на Йованович, цитирана от eKapija.

Стана ясно кога 5G тръгва в Сърбия

Стана ясно кога 5G тръгва в Сърбия

През 2021 г. страната се отказа да въвежда новите мрежи

В края на миналата седмица на форум в Белград той коментира, че в ICT сектора в Сърбия в момента работят близо 110 000 души, а очакването е към 2027 г. те вече да са станали най-малко 140 000.

В рамките на същия период се очаква да бъде разширен държавният център за данни в Крагуевац, като неговият втори блок ще има 16 мегавата капацитет, а освен това в индустриалния град ще бъде обособена зона за иновации.