През следващите две години 5G свързаност ще получат най-големите сръбски градове, курортите и магистралите. Това обяви министърът на информационните и телекомуникационните технологии на западната ни съседка Михайло Йованович, цитиран от белградския в. Vecernje Novosti.

По думите му мрежите от пето поколение ще са достъпни на територията на цялата страна до 2029 г.

Наблюдава се забележително развитие на 5G мрежите у нас

Наблюдава се забележително развитие на 5G мрежите у нас

Това дава допълнителни възможности както на телекомите, така и на техните клиенти

Това е сериозен обрат в отношението на Белград към 5G. През 2021 г. президентът Александър Вучич заяви, че работата по новите мрежи се прекратява, защото "обикновените хора нямат нужда от 5G мрежи". Вместо това ресурси бяха насочени към подобряването на 4G инфраструктурата.

Изказването дойде скоро, след като Сърбия пое ангажимент пред САЩ да не купува телекомуникационно оборудване от "ненадеждни доставчици", както във Вашингтон наричат Huawei.

Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Забраната е публикувана в Държавния вестник на страната

В резултат днес в региона само Сърбия, Босна и Херцеговина и Албания нямат 5G. Според данните на nperf малка тестова мрежа от пето поколение вече функционира в Белград, но говорим буквално за една клетка.

Министър Йованович посочи, че вече са направени нужните законодателни промени и до края на годината търговете за честоти би трябвало да се състоят.

По думите му целият процес ще е по-лесен, защото някои телекоми вече са разположили базови станции, които могат да работят в 5G режим.