Министерството на земеделието на САЩ рязко намали прогнозата за реколтата от пшеница в Руската федерация тази година - от 85 милиона на 72,5 милиона тона. Също така в августовския обзор на ведомството силно е редуцирана и прогнозата за руския износ на пшеница през тази селскостопанска година - до 35 милиона тона от предишните 40 милиона тона.

Както е обяснено в документа, прогнозата се е влошила поради намаляване на производството на есенна пшеница, което само незначително е компенсирано от увеличаването на реколтата от пролетна пшеница. В същото време в прегледа се споменават ревизирани данни за останалите посеви от зимни култури и спад на добива тази година, пише Интерфакс.

Понижиха прогнозата за реколтата, но не и за износа на зърно в ЕС

Понижиха прогнозата за реколтата, но не и за износа на зърно в ЕС

Но очакваното количество остава със 7% над ожънатите през миналия сезон 117,2 млн. тона

В същото време Министерството на земеделието на САЩ леко увеличи прогнозата за реколтата от фуражно зърно в Руската федерация - до 41,9 милиона тона от 41,65 милиона тона според прогнозата от юли. Прогнозата за износ е повишена съответно до 10,15 милиона тона от 9,75 милиона тона. Оценката за пренос не се е променила на 1,82 милиона тона.

Прогнозата за реколтата от царевица е повишена по-значително - до 16,5 милиона тона от 15,4 милиона тона месец по-рано. Оценката за износа се подобрява до 5 милиона тона от 4,4 милиона тона при предишната прогноза. Прогнозата за преходните запаси от тази зърнена култура не се е променила и остава 0,69 милиона тона.

България: Над 6,3 милиона тона зърно при 90% ожъната пшеница

България: Над 6,3 милиона тона зърно при 90% ожъната пшеница

Тази година средно от декар се прибират по 600 кг пшеница

Според августовската прогноза на Министерството на земеделието на САЩ световната реколта от пшеница ще възлиза на 776,91 милиона тона (792,4 милиона тона според прогнозата през юли),от фуражното зърно - 1 милиард и 484,4 милиона тона (1 милиард 496,8 милиона тона) , на царевица - 1 милиард и 186,12 милиона тона (1 милиард 194,8 милиона тона).

В четвъртък Министерството на земеделието на Руската федерация запази прогнозата си за зърнената реколта тази година на 127,4 милиона тона, включително 81 милиона тона пшеница. Потвърди се и по -ранната прогноза за износ на зърно през текущата селскостопанска година на ниво от 51 милиона тона.