Най-голямата банка в Русия се изправя срещу технологични гиганти като Amazon и Apple с нови услуги, с които се надява да получи част от приходите от бързорастящия пазар на услуги, предава The Moscow Times.

На лъскава церемония главният изпълнителен директор на Сбербанк Герман Греф представи нов умен дисплей, умни говорители и няколко виртуални асистента, подобни на Alexa на Amazon. Компанията пуска на руския пазар и конкурент на ApplePay с името SberPay, както и свой магазин за приложения.

Нещо повече, като част от "най-голямата си трансформация в историята", Сбербанк вече ще се нарича само Сбер, премахвайки думата "банка". Ребрандирането ще струва $32 млн. и ще приключи след около 6 години.

Това не е първият опит на държавната банка да навлезе в технологичния свят. Тя има съвместно предприятие с Mail.ru - конкурент на най-голямата руска технологична компания, като освен това притежава и 1,8% в самата нея. Според споразумението този дял може да нарасне до 20% през следващите години. Банката има инвестиции и в компании за споделени пътувания, доставка на храна, е-търговия, автономни автомобили, изкуствен интелект и стрийминг услуги.

Тази седмица най-голямата банка и най-скъпа публична компания в Русия представи и още една услуга, SberPrime - руският отговор на едноименната услуга на Amazon. Чрез нея потребителите ще получават безплатна доставка, когато пазаруват от сайта за е-търговия на банката, а освен това ще могат да се възползват от стрийминг на музика и филми, облачни услуги и други.

Сбербанк представи и нова концепция за своята мрежа от 14 000 клона в Русия. Банковите служители ще бъдат заменени от "супер банкомати" с технология за лицево разпознаване. Чрез тях потребителите ще могат и да поръчват такси или храна за вкъщи.

В Русия ситуацията с технологичните услуги е малко по-различна, отколкото в останалата част от света. Там доминиращите играчи са местни, а не американските гиганти. Русия е сред малкото страни по света, в които най-използваната интернет търсачка не е Google. Това се дължи най-вече на регулаторните пречки, които властите издигат пред чуждестранните компании.

Сбербанк отчете 85% срив на печалбата

Най-голямата банка в Русия отчете 85% срив на печалбата

Заради кризата