Производството на бъчви ръчно е прецизна наука. Един семеен бизнес в южна Испания усъвършенства процеса още от 1975 г.

Tonelería Herfe прави хиляди дървени бъчви за винопроизводители в Испания и Франция, а отскоро и за дестилерии на шотландско уиски.

Компанията прави около 20 до 25 бъчви на ден и цената за един брой е 670 долара. Процесът по производство включва както машини, така и ръчни техники, нещо, с което главният изпълнителен директор Антонио Ернандес се гордее и с което е изградил репутацията си, пише Business Insider.

"Ние сме малка работилница, която държи на същността на процеса на производство - казва Ернандес. Някои клиенти знаят това и затова нямат против цените ни и плащат малко повече за бъчвите. Не е същото да правите 20 или 25 на ден, както е да правите 100 на ден", каза той.

Испанският производител Tonelería Herfe прави около 6000 дървени бъчви годишно, използвайки процеса, комбиниращ ръчна изработка с работа със специализирани машини.

Производителите използват дървесина от американски, френски и централноевропейски дъбови дървета. Всяка отделна летва на бъчвата е перфектно изрязана с помощта на машини и всички се монтират с помощта на метални пръстени. Производителите не използват лепило от притеснение, че може да замърси виното.

"Дъбът трябва да влажен до определена степен, нито повече, нито по-малко", казва управителят Антонио Ернандес-младши, "Ако е прекалено сух, той може да се счупи по време на процеса и ако е твърде мокър, ще изглежда зелен."

Дървесината се препича на огън, за да придаде на виното уникален дъбов вкус.

Tonelería Herfe прави около 20 до 25 бъчви на ден - много по-малко от някои от конкурентите си. Но главният изпълнителен директор Антонио Ернандес заяви, че клиентите му могат да усетят и споделят за разликата в качеството.

Печалбата от годишните продажби на компанията е около 1 до 2 милиона долара.

Tonelería Herfe може да произвежда хиляди повече бъчви с машината си, но Ернандес настоява в продукцията му да има ръчно производство. "Въпреки че машината, с която разполагаме, ни дава капацитет да произвеждаме много бъчви, искам да поддържам качеството, каквото е сега", каза той. "Съчетанието от занаятчийска работа и съвременни машини е същността на нашата компания и бих искал да я поддържам по този начин", заяви още той.