По време на разгара на бичия пазар, който последва първоначалните ударни вълни на Covid-19, няколко компании видяха пазарната им капитализация да расте до небето, тъй като цените на акциите им скочиха. Но тъй като фондовият пазар се върна на земята през 2022 г., много от тези "отличници" от ерата на пандемията последваха примера.

Анализ на Business Journals на публични компании с пазарна капитализация от най-малко 10 милиона щатски долара установи, че средната стойност на компаниите е нараснала със 120,4% между 23 март 2020 г. и 3 януари 2022 г. От 3 януари пазарните капитализации за тези компании са намаляли средно с 22,6%, като много са загубили някои от реализиралите на най-големи печалби от ерата на пандемията.

Еднодневният срив на Meta с $251 милиарда е най-големият в историята

Еднодневният срив на Meta с $251 милиарда е най-големият в историята

На 3 февруари акциите на компанията майка на Facebook се сринаха с 26%

От 25-те компании, които регистрираха най-голямо увеличение на пазарната си капитализация по време на разгара на пандемията, 13 са отбелязали поне 50% загуба от началото на настоящата година. За сравнение, индексът S&P 500 е намалял с 20,5% за същия период.

Фармацевтичният фактор

Фармацевтичните компании, особено тези, които участват в производството на ваксини, бяха сред най-добре представилите се по време на пандемията и някои продължиха да превъзхождат пазара по време на скорошната турбуленция. Пазарната оценка на Pfizer например, скочи със 110% между 23 март 2020 г. и 3 януари 2022 г.

Стойността на компаният възлезе на 318 милиарда долара в края на този период. От трети януари насам пък, капитализацията на фармацевтичния гигант е намаляла само с 15%, което е по-добре от средните 22,6% за компаниите, анализирани от The Business Journals.

Други не са имали такъв късмет, когато става въпрос да задържат печалбите от ерата на пандемията. Moderna отчита още по-голямо увеличение от 990% на пазарната си оценка по време на бичия пазар на Covid-19, но е надолу с 44,7% от 3-ти януари.

Все пак Moderna влезе в ерата на Covid-19 с пазарна капитализация от 8 милиарда долара и на 22 юни вече е 51 милиарда долара. Novavax отбеляза, ръст на оценката си със забележителните 1848% до 10,8 милиарда долара до 3 януари, но оттогава спадна със 70% до 3,2 милиарда долара.

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това става ясно от анализ въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите

Технологични титани

Няколко от най-ценните компании в САЩ - особено тези в технологичния сектор - видяха капитализациите си да се покачват на фона на бума на отдалечената работа от ерата на Covid-19. От началото на 2022 г. пазарните оценки за много от тези познати имена се понижиха заедно с останалата част от пазара.

Сред 10-те най-ценни компании в САЩ, Meta Platforms, компанията майка на Facebook и Instagram, отчита най-голям спад на пазарната си оценка (55%). Apple, Microsoft и Alphabet отбелязаха по-скромни спадове от около 25%. Zoom Video Communications, преживя 38% спад на пазарната си оценка от началото на тази година.

Срив на криптовалутите

Много компании, свързани с криптовалута, постигнаха огромни печалби по време на пандемията и сега са изправени пред значителни спадове в стойността си. Това включва Coinbase Global, която започна да се търгува през април 2021 г. Coinbase, която управлява платформа за обмен на криптовалути, стартира с пазарна капитализация от 49,8 милиарда долара, която спадна със 76,4% до 12,7 милиарда долара към 22 юни.

MicroStrategy, технологична компания, която придоби значително количество биткойни в баланса си през последните години, отчита спад на пазарната си капитализация с 67,4% от 3-ти януари до момента. Marathon Digital Holdings и Riot Blockchain също отчитат рязък спад на пазарната капитализация от 3 януари, съвпадащ с последните спадове на цените на криптовалутите.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители