Чешката енергийна компания CEZ трябва да обмисли изтласкване на миноритарните акционери от част от компанията, заяви главният изпълнителен директор Даниел Бенеш пред местния вестник Lidove Noviny.

Държавната компания и правителството са в полемика за това как да се финансира изграждането на нова ядрена централа в страната.

Премиерът Андрей Бабиш отдавна изказа предпочитанията си CEZ да бъде инвеститор в ядрения проект, но енергийната компания засега отказва да строи съоръжения без изрична подкрепа от страна на правителството, пише Reuters.

По-рано Бенеш предложи разделянето на CEZ на производствена единица, изцяло контролирана от държавата - която да е отговорна за рисковия бизнес за изграждане на атомна електроцентрала - и разпределителна и търговска единица, в която държавата може да притежава малцинствен дял.

Държавата, която притежава 70% от компанията, се противопоставя на плана за разделяне на дружеството. Малките акционери са против изграждането на ядрени съоръжения от CEZ без допълнителна държавна подкрепа, така че изтласкването им може да бъде начин да ги успокои, тъй като няма да е нужно да инвестират в ядрени централи.

"Мисля, че CEZ трябва да обмисли дали да изтласка миноритарните акционери от част от компанията. Но тази дискусия продължава и все още не е имало никакво заключение", казва Бенеш, цитиран от Lidove Noviny.

През следващите месеци правителството трябва да реши как ще бъде финансиран новия блок, който ще бъде изграден в съществуващата атомна електроцентрала в Дуковани.