Европейският съюз е готов да продължи да внася руски втечнен природен газ (LNG), независимо от натиска от страна на САЩ. Това коментира шефът на крупната френска петролна и газова компания TotalEnergies, Патрик Пуян.

"TotalEnergies има договор за доставки за 20 години с Русия. Ако не вземем този газ, така или иначе ще се наложи да го платим. В деня, в който европейците евентуално решат да наложат санкции на вноса на руския газ, ние ще можем да се позовем на клаузата за форсмажорни (извънредни) обстоятелства и ще спрем веднага едностранно изпълнението на договора.

Засега Европейският съюз ни казва, че можем да продължим вноса на газ, въпреки американския натиск", казва Пуян в интервю за френското издание Le Journal du dimanche.През 2022 г. страните от ЕС са внесли общо 15 милиона тона LNG от Русия, или около една шеста от общите нужди от 100 милиона тона, казва още шефът на TotalEnergies.

Той отбелязва, че за компанията би било трудно да обясни на европейските си потребители (битови и промишлени) защо следващата зима няма да имат достатъчно газ, ако концернът внезапно спре доставките от Русия.

В Саудитска Арабия започва строителство на огромен нефтохимически комплекс за $11 милиарда

В Саудитска Арабия започва строителство на огромен нефтохимически комплекс за $11 милиарда

Комплексът ще се строи от Saudi Aramco и френската Total Energy