Шведската хотелска верига Scandic Hotels Group очаква горещото лято и слабата крона да й помогнат да напълни празните легла след хотелския бум в Стокхолм.

Откриването на редица големи хотели в шведската столица през миналата година, доведоха до пресищане на местния пазар на хотелски услуги. За Scandic, най-големият хотелски оператор в скандинавския регион, това доведе до натиск върху печалбите и предупреждение, че спечеленото ще бъде по-малко от очакваното, пише Bloomberg.

Но пазарът постепенно се съживява. "Ние сме доста оптимистично настроени, че голяма част от увеличението на капацитета, което видяхме, може да бъде погълнато през тази година. Увеличаването на капацитета е относително ограничено", заяви пред Bloomberg изпълнителният директор на веригата Евен Фринденберг.

Огромното предлагане доведе до пресищане на пазара на хотелски услуги в Стокхолм

Огромното предлагане доведе до пресищане на пазара на хотелски услуги в Стокхолм

Това започва да се проявява в ключови за индустрията цифри. Докато приходите от свободна стая на пазара в Стокхолм се понижават със 7.7% през първото тримесечие, през първите 5 месеца се очаква спадът да се забави до 3.5%. И подобрението се очаква да продължи през годината.

"Ако търсенето се запази и ние получим допълнителна помощ от валутните курсове и времето, мисля, че приходът от свободна стая може да бъде близо миналогодишния през 2018 г.", смята Фринденберг.

Войната с алкохола заплашва туризма в Естония

Европейска държава обяви война на алкохола. И изгуби най-редовните си туристи

Страната е предпочитана дестинация за евтини спиртни напитки

Помощ от валутата

Шведската крона се понижи през тази година спрямо основните валути, тъй като централната банка на страната даде сигнал, че не бърза да повишава основните лихви. Това прави по-скъпо за шведите да пътуват в чужбина, но и намалява разходите на чужденците, решили да посетят Швеция. И двете могат да помогнат за запълването на хотелските стаи в Стокхолм.

Необичайно слънчевото и топло време, на което Швеция се наслаждава страната през последните няколко месеца, също ще е от полза за Scandic.

Scandic е най-големият хотелски оператор в региона

Scandic е най-големият хотелски оператор в региона

"Онези, които продават пътувания в чужбина през лятото, имат отстъпки поради слабите резервации", тъй като хубавото време означава, че по-малко хора искат да пътуват в чужбина, посочва хотелиерът.

Той очаква да получи допълнителен тласък, след като завърши ребрандирането на финландската верига Restel, която Scandic купи миналата година, добавяйки 40 хотела. Restel, придобита в сделка за 114.5 млн. евро, ще има положително влияние върху печалбите на шведската компания през следващите тримесечия, смята Фринденберг.

Има възможност и за още придобивания в близко бъдеще. Scandic ще се фокусира главно върху интегрирането на Restel през 2018 г., след това Фринденберг ще търси по-малки хотелски вериги за купуване в скандинавския регион и евентуално ще обмисли по-големи сделки в Германия.