Неотдавнашният спад на акциите на Apple заради опасенията за продажбите на iPhone изправи компанията пред опасността да бъде изместена от Microsoft като най-ценна, пише "Ройтерс".

Новите притеснения относно търсенето на смартфони доведоха до спад на акциите на Apple с 4% досега през 2024 г., след като миналата година те нараснаха с 48%. Microsoft е нараснал с около 2 % от началото на годината, след като през 2023 г. е нараснал с 57 %.

Защо Apple загуби 100 милиарда долара само за ден

Защо Apple загуби 100 милиарда долара само за ден

Barclays обяви, че очаква слаби iPhone продажби през цялата година и това удари по цената на акциите

Apple поевтиня с 0,4% в сряда, докато Microsoft добави 1,6%, което допълнително намали преднината на производителя на iPhone. Пазарната стойност на акциите на Apple в момента възлиза на 2,866 трлн. долара, в сравнение със стойността на Microsoft от 2,837 трлн. долара.

Пазарната капитализация на Apple достигна своя връх от 3,081 трилиона долара на 14 декември, докато стойността на Microsoft достигна цели 2,844 трилиона долара на 28 ноември.

Началото на 2024 г. не е убедително за компанията на Тим Кук. Продажбите на iPhone спадат на фона на нарастващ конкурентен натиск от играчи като завърналия се силно особено в Китай Huawei. iPad и преносимите устройства като слушалки и смарт часовници също не отчитат голямо търсене.

Apple срещу Sony: Война във виртуалната реалност

Най-новата технологична ниша, в която вече се води "война"

Apple Vision Pro вече има конкурент - Sony Spatial Content Creation System

Шлемът за смесена реалност Vision Pro се представя като най-важния продуктов дебют на Apple от първия им смартфон насам, но UBS посочиха в свой доклад преди дни, че продажбите на новото устройство "ще бъдат относително несъществени" за печалбата на акция през 2024 г.

На този фон, Microsoft печелят много от инвестициите си в AI и облачни технологии, като интеграциите на изкуствения интелект вече засягат огромна част от продуктовото им портфолио.