Apple преживяха най-резкия спад в цената на акциите си от близо половин година насам, след като анализаторите от Barclays прогнозираха по-слаби продажби на продуктите на компанията през 2024 г., съобщава Yahoo Finance.

Според експерта Тим Лонг все още се усещат слабости както в обема на продажбите на iPhone, така и в представянето на по-скъпите модели, които носят най-голяма печалба. Той не вижда и "оттласкване" при Mac компютрите, iPad и преносимите устройства.

Защо Apple спира да продава хитови часовници в САЩ

Защо Apple спира да продава хитови часовници в САЩ

Компанията влезе в сблъсък с производител на медицински изделия

"Основният извод е, че данните (за iPhone 15) от Китай се влошават все повече, докато развитите пазари остават слаби", коментира той. Според него проблемите няма да бъдат решени и с дебюта на iPhone 16 през есента, защото не очаква сериозни иновации от новата генерация.

Това удари по акциите на Apple, които поевтиняха с 3,6% в края на търговията вчера. Последният подобен удар по тях беше през август, когато Китай започна да ограничава употребата на iPhone в държавните структури.

Обърнато в пазарна стойност, за ден Apple загуби около 100 милиарда долара - повече, отколкото струват Ford и GM, взети заедно, както изчислява Business Insider.

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

Тежък ефект от забраната на iPhone в държавните служби и предприятия

Ако погледнем данните, iPhone е донесъл с 5 млрд. долара по-малко на Apple през 2023 г. в сравнение с 2022 г., като изоставане има и при останалите устройства. Причините са много - инфлацията и икономическата несигурност отказват много потенциални клиенти от скъпите покупки, а и при компютрите и таблетите ъпгрейдите от времената на пандемията все още са твърде скорошни.

Тим Лонг предупреждава инвеститорите обаче и за бизнеса с услуги на Apple. Според него това е слабо звено заради множеството бъдещи битки - например за App Store, където може да бъдат драстично намалени отчисленията за компанията. Под въпрос е и мултимилиардната сделка с Google за основната търсачка в браузъра Safari.