Два от най-популярните продукти на Apple ще изчезнат от магазините на ключовия американски пазар след Коледа заради патентен спор. Става дума за смарт часовниците Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra. Продажбата им онлайн и офлайн ще бъде преустановена в края на тази седмица, съобщава CNN.

Решението е взето заради спор с производителят на медицински изделия Masimo. Той касае функционалността за измерване на сатурацията, която помогна Apple Watch да стане световен лидер. През октомври американската Комисия за международна търговия обяви, че в случая е нарушен патент на Masimo. Президентът Джо Байдън все още може да спре евентуална забрана за продажба, но Apple са решили да действат превантивно.

Apple премества производството на MacBook и Apple Watch във Виетнам?

Apple премества производството на MacBook и Apple Watch във Виетнам?

Ако преговорите доведат до резултат промяната ще е историческа

Те имат 24% глобален пазарен дял в тази продуктова категория, като само през първите 9 месеца на 2023 г. са продали цели 26,7 млн. бройки.

Очаква се компанията да отнесе въпроса и в съда, тъй като потенциално ще бъдат засегнати и други модели от нейните смарт часовници. Пред CNN изпълнителният директор на Masimo Джо Киани коментира, че е готов на преговори за извънсъдебно споразумение, но Apple на този етап не са изразили желание.

Apple Watch засрами швейцарската часовникарска индустрия

Apple Watch засрами швейцарската часовникарска индустрия

Компанията е продала 31 милиона бройки през 2019 г.

Двете компании имат "закачка" отдавна. През октомври 2022 г. Apple заведе две дела за нарушени патенти срещу Masimo заради сходни функционалности на Apple Watch и медицинския модел Masimo W1.