Apple води преговори да произвежда устройствата си Apple Watch, MacBook и HomePod във Виетнам за първи път в историята, съобщава Nikkei Asia. Това показва отново как компанията се опитва да разрасне своето производство извън Китай, борейки се с нарушената верига на доставки, вследствие на локдауните и нарасналото напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай.

Според информацията, Apple е поискала от доставчиците да създадат тестова производствена линия за MacBook и те вече са започнали да изпробват производството на Apple Watch. Съобщава се още, че Apple все още преговаря за изграждането на високоговорители HomePod в страната.

Компанията вече произвежда част от своите AirPods във Виетнам и според някои твърдения, цитирани в американски медии, е започнала да премества своето производство за iPad в страната още през юни.

Meta, LinkedIn, Apple и много други технологични компании започнаха да съкращават персонал, за какво се готви секторът

Технологични компании започнаха да съкращават персонал, ето за какво се готви секторът

Повече от 37 000 позиции са били елиминирани в 467 компании в световен мащаб само през второто тримесечие на годината

Продажбите на Mac не отговарят на консенсусните очаквания през третото фискално тримесечие на Apple и спаднаха с над 10% на годишна база. В същото време приходите от iPad на Apple надминаха очакванията, но намаляха с 2% на годишна база.

Apple освободи много от служителите си за подбор на персонал през изминалата седмица, което показва, че технологичният гигант е засегнат от глобалната криза.

Наскоро стана ясно и че компанията забавя наемането на служители след години на набиране на персонал, присъединявайки се към много технологични гиганти в "натискането на спирачките". И все пак планът за съкращаване на работници е необичаен за американската компания, в кояно работят над 150 000 души.

През последните месеци Meta Platforms, Tesla, Microsoft, Amazon и Oracle съкратиха доста работници.