De Beers Corporation, световният лидер в търговията с диаманти, значително повиши цените на продуктите си поради голямото търсене. Като пазарната стойност на по-малките диаманти се увеличила най-много, съобщава агенция Bloomberg, позовавай си се на свои източници, запознати със ситуацията.

Потребителското търсене на бижута с такива скъпоценни камъни показа значително увеличение миналата година на фона на ограничените доставки, пише агенцията. De Beers вдигаше цените на диамантите през по-голямата част от 2021 г. и ако тогава увеличението засягаше основно по-големите и по-скъпи камъни, сега фокусът се промени.

"De Beers повиши цените с около 8% на първия търг за годината... Най-големите увеличения бяха за по-малките и по-евтини камъни", информира Bloomberg. Агенцията отбелязва, че повишаването на цените е едно от най-агресивните през последните години.

Източници на агенцията уточняват, че цените на по-големите диаманти са били увеличени с около 5%, а на някои по-малки диаманти - с 20%. Говорител на De Beers отказа коментар по темата пред агенция Bloomberg.

Международната корпорация De Beers се занимава с добив, обработка и продажба на естествени диаманти, както и производство на синтетични диаманти за промишлени цели. Основана през 1888 г. в Южна Африка.