Няма екологична организация, която да не призовава за намаляване консумацията на месо като начин за борба с изменението на климата. Твърде много хора обаче обичат месото в менюто и не смятат да се откажат от него. Консумацията на месо остава на исторически връх в повечето страни.

Словенският стартъп Juicy Marbles може би е намерил отговор на въпроса как да се наслаждаваме на вкуса и текстурата на месни продукти, като в същевременно намалим въглеродния си отпечатък, разказва Emerging Europe. 

Вместо да прави бургери и пилешки хапки Juicy Marbles са разработили растителна версия на филе миньон, което е толкова сочно и вкусно, колкото говеждото.

Тримата съоснователи на стартъпа Тилен Травник, Лука Синчек и Май Хроват имат опит в областта на храните и биотехнологиите. За производството на растителен протеин използват машина, която са нарекли Meat-o-Matic Reverse Grinder 9000, която имитира мускулната текстура чрез наслояване на соев протеин в линейни влакна.

Компанията казва, че това е прост и 100% физически процес, който използва естествени съставки. Технологията все още е в процес на патент, но има голям потенциал.

Що се отнася до вкуса компанията казва, че това, което прави, не е "copy-paste" версия на месото. Вместо това те го наричат "оригинален шедьовър", казва Владимир Мичкович, директор маркетинг в Juicy Marbles.

"Много е близо до месото, но никога не бихме се осмелили да твърдим, че това е копи-пейст версия", казва Мичкович.

В момента пържолите, които се продават, преди официално да бъдат пуснати на пазара тази есен, са малко скъпи (80 долара за две разфасовки филе миньон), но това скоро ще се промени.

"Това беше нашият отчаян опит да спрем продажбите. Работим в много малък мащаб, така че веднага разпродадохме всичко, което направихме".

От компанията са наясно, че има много предразсъдъци към растителното месо, отчасти насочени към самите съставки, отчасти към начина на живот. Мичкович заяви, че едно от първите неща, които компанията прави, е да изготви списък с всички възможни предразсъдъци, които хората могат да имат и всички начини, по които някой може да се противопостави на идеята.