Една от най-големите счетоводни компании - PricewaterhouseCoopers (PwC) планира да наеме значително повече завършили и напуснали училище извън Лондон, в отговор на нарастващата загриженост сред кандидатите за работа за разходите за живот в британската столица и високия студентски дълг.

Кевин Елис, председателят на борда на компанията, която е най-големият частен работодател на Острова на току-що завършили висшисти, заяви, че очаква близо половината от площта на компанията да бъде преместена извън Лондон "до края на този месец".

В исторически план около 60% от 22 305 служители на PwC са базирани в Лондон, но процентът им намалява, тъй като все по-голяма част от персонала се насочва към най-големите офиси извън столицата, като Манчестър, Бирмингам, Единбург и Белфаст.

Лондон отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Тази столица отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Имотите там струват 4 пъти повече отколкото в други градове на Острова

Елис разбира за нарастващото желание на по-младите кандидати да работят извън Лондон по време на разговор с 400 студенти в Нотингам миналата година. Когато ги пита къде искат да работят, след като завършат, по-малко от 1/3 от тях посочват Лондон.

"Преди 5 години всеки в тази стая щеше да каже Лондон. Но предвид размера на техния дълг и разходите в Лондон, защо да ходят в Лондон", разказа ръководителят.

PwC вече намали пространството, което използва в британската столица, като продаде историческия си офис на "Юниън стрийт" на Кралския колеж по акушерство и гинекология за около 32 млн. паунда в края на 2017 г. и се отказа от взети под наем офис площи до Лондонския мост по-рано тази година.

Париж е новият център на инвестициите в Европа

Европа има нова столица на инвестициите

Френската столица изпреварва Лондон за пръв път от 15 години

Междувременно инвестира в помещения на други места, като тази година открива по-голям офис в Манчестър, a през следващите 12 месеца и в Бирмингам. Най-големият офис на компанията извън Лондон е в Белфаст с около 2000 служители, следван от Бирмингам с 1400 и Манчестър с 1000.

Около 60% от 1200-те завършили висшисти, наети през тази година, се присъединяват към офиси извън столицата.

Продажбата на офиса на "Юниън стрийт" е помогнала за увеличаване на печалбата с 14% до 935 млн. паунда през последната финансова година, докато средната печалба на партньор е нараснала с 9% до 712 000 паунда.

Лондон вече не е най-привлекателният финансов център

Лондон вече не е най-привлекателният финансов център

Градът губи позицията си заради Brexit

Според последните резултати на PwC, публикувани в понеделник, бизнесът й със сделки нараства най-бързо - 10% увеличаване на приходите, в сравнение със 7% при данъчните операции, 3% при одита и 1% при консултантския бизнес.

Плащането на партньор е скочило въпреки факта, че фирмата получи 3 рекордни глоби от британския счетоводен регулатор през последните 18 месеца, поради проблеми с одитните си услуги за 3 големи британски компании.

Според Елис компанията се е поучила от грешките си и е инвестирала повече пари и време в допълнително обучение на персонала в отговор на най-новата санкция от 6.5 млн. паунда, която получи през юни.

"При одита имаше някои провали, но ние ще се поправим и ще се поучим от тях. Уверяваме се, че хората са наясно с (това, което се е объркало там) и се надяваме, че няма да се случи отново", каза ръководителят.