За трета поредна година Лондон е най-скъпият град в Европа за наемане на квартира, въпреки че Brexit хвърля известна несигурност върху финансовия център.

Месечният наем в британската столица е средно с почти 3700 паунда по-висок от средния в цяла Европа, показва доклад на аналитичната фирма ECA International.

Най-бедното място на Острова, където цените на жилищата растат най-бързо

Най-бедното място на Острова, където цените на жилищата растат най-бързо

Все повече хора напускат Лондон и се местят в провинцията

Необзаведен, тристаен апартамент в луксозните квартали на Лондон струва около 5400 паунда на месец, което е 4 пъти повече от средния наем в други големи градове в Обединеното кралство.

През последните месеци най-голямо увеличение на наемите във Великобритания е в Манчестър, Единбург и Глазгоу, поради голямото търсене. В Абърдийн спадът в нефтената и газовата индустрия е изпратил наемите надолу, каза Алек Смит, мениджър на услугите за настаняване в ECA.

Британците печелят повече от наем, отколкото от заплати

Британците печелят повече от наем, отколкото от заплати

Ръстът в цените на жилищата надвишава многократно този на възнагражденията

Макар в Лондон все още да има "голяма несигурност във финансовия сектор в светлината на гласуването за Brexit", но това изглежда не възпира наемателите.

"Остава да се види дали финансовата регулация в Ситито ще се промени много след Brexit. Законовите промени през 2016 г. доведоха до голям брой покупки на имоти за отдаване под наем, което увеличи предлагането на жилища под наем в най-желаните райони на Лондон.

Малкитe градове на Острова, където жилищата поскъпват най-бързо

Малкитe градове на Острова, където жилищата поскъпват най-бързо

Те са много по-атрактивни за купувачите от столицата Лондон

Увеличаването на конкуренцията между собствениците на имоти допринесе за скромното намаляване на средния наем в столицата на Великобритания, въпреки че все още е най-скъпият в Европа", каза Смит.

Москва е вторият най-скъп град в Европа за наемане на жилище, следван от Цюрих, Женева, Истанбул, Киев, Париж, Амстердам и Дъблин.

В световен мащаб най-скъп е Хонконг, като месечният наем за необзаведен, тристаен апартамент на първокласни места е средно около 10 461 долара (7586 паунда). Високите наеми в града се дължат на пренаселеността и "постоянно ограниченото предлагане на имоти", смятат от ECA.