През последните две години цените на 31% от жилищата във Великобритания са нараснали с повече от общия среден размер на нетното възнаграждение в страната, показват изчисленията на Halifax.

Разбира се собствениците на имотите няма как да усетят това освен ако не ги продадат. Този пример обаче илюстрира добре колко бързо цените на жилищата са нараснали, а също и това колко е трудно за британците да отделят пари за закупуването на нов имот, пише Bloomberg.

Поскъпналите жилища подкрепят вътрешното потребление, което е гръбнакът на британската икономика, на фона на по-скромния растеж на заплатите.

Налице са обаче сериозни регионални различия, като 90% от растежа на цените е концентриран в Лондон, Южна и Източна Англия, показва доклад на Halifax, публикуван в петък.

Най-голяма разлика между стойността на имотите и заплатите има в община Харингей в Северен Лондон. Там средното увеличение на цената на жилищата е със 139 803 паунда или 169 805 долара. Тази сума надвишава нетното възнаграждение с 91 450 паунда или с 3810 паунда на месец.