Лондон загуби мястото си като най-привлекателен финансов център в света на фона на решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, което накара редица банки да преместят офисите си, за да запазят достъпа си до европейския единен пазар.

В последните две години някои от най-влиятелните финансови компании в Лондон започнаха да търсят нови начини, за да запазят съществуващия трансграничен поток на търговия и след март 2019 г., когато държавата напуска блока.

Великобритания ще гласува срещу Brexit при втори референдум

Великобритания ще гласува срещу Brexit при втори референдум

Изследването е на база на 2 048 души, запитани повторно

Изследването, проведено от Z/Yen, поставя на първо място Ню Йорк. Лондон остава втори, следван от Хонконг и Сингапур. Позицията в класацията се определят според фактори като инфраструктура и достъп до висококвалифицирани кадри.

Цюрих, Франкфурт, Амстердам, Виена и Милан получават по-високи позиции тази година, възползвайки се от несигурността около споразумението за напускане на Великобритания.

Въпреки че главният преговарящ Мишел Барние посочи, че сделка за Brexit е възможна в следващите седмици, липсата на конкретни детайли създава напрежение за финансовите компании.

Brexit вече струва 2% от БВП на Великобритания

Brexit вече струва 2% от БВП на Великобритания

Изчислението е на UBS