Стотици служители на Amazon открито критикуват свършеното от компанията относно изменението на климата, въпреки опасенията на работниците, че политиката на компанията излага на риск работните им места.

В неделя повече от 300 служители на онлайн гиганта за търговия на дребно се подписаха и коментираха политиката на компанията в онлайн блог. Към 9 часа днес броят на подписалите се е над 350 души. Онлайн недоволството е организирано от групата Amazon Employees For Climate Justice. По-рано този месец от групата заявиха, Аmazon ги заплашва с уволнение, ако продължават да говорят с медиите.

Какъв е новият амбициозен мегаплан на Amazon?

Какъв е новият амбициозен мегаплан на Amazon?

Гигантът спомага за създаването на милион нови работни места

"Нашата морална отговорност е да говорим, а промените в комуникационната политика на компанията ни цензурират да упражняваме това", казва в изявление Сара Трейси, която е софтуерен инженер в Amazon.

Мегакомпанията заяви, че нейната политика по отношение на външните комуникации не е нова и е в съответствие с тази на други големи компании. Посочва се, че политиката се отнася за всички служители на Amazon и не е насочена към конкретна група.

Според компанията комуникационните граници пред служителите целят да не се позволи на някои публично да опозоряват Amazon или да представят погрешно фирмата и упоритата работа на хиляди служители, които търсят решения на проблемите, станали повод за недоволството.

Amazon, която разчита на изкопаеми горива за захранване на самолетите, камионите и микробусите, които доставят пакети по целия свят, несъмнено има огромен въглероден отпечатък върху планетата. Работниците критикуват както тези, така и други практики на компанията.

Миналата година повече от 8 000 служители подписаха отворено писмо до основателя и изпълнителен директор Джеф Безос, в което поискаха Amazon да намали въглеродните си емисии, да прекрати използването на изкопаеми горива и да спре работата си с петролни компании, които използват технологията на Amazon за намиране на залежи от изкопаеми горива.

От своя страна Amazon каза в изявление, че се отнася сериозно с въпросите за изменението на климата и вече е уверила, че ще се превърне във въглередно неутрална компания до 2040 година. До 2030 година гигантът трябва да премине до използването на 100% енергия от възобновяеми източници.

Amazon повежда битка за $10 милиарда срещу Тръмп и Microsoft

Amazon повежда битка за $10 милиарда срещу Тръмп и Microsoft

Заради съмнения за политическа намеса