Хакерските атаки в света към компании, организации и държавни структури от различни държави зачестяват. Така през третото тримесечие на годината в челната тройка по брой хакерски атаки, Китай се изкачи до първо място (14,8% от всички атаки) - от трето през второто тримесечие. Индия запази второ място (14,3%) във въпросната "класация", а САЩ отидоха на трето място (12,3 %) - от първо през предходното тримесечие. Посочените данни са от проучване на компанията StormWall (руски разработчик на решения за информационна сигурност), с което ТАСС разполага.

Според анализаторите, напоследък интересът на хакерите към Европа се е увеличил. Наблюдава се значително увеличение на DDoS атаките спрямо различни организации в страните от ЕС, което се свързва в известна степен с политическата ситуация в света. Хакерските атаки като цяло спрямо държави от ЕС през третото тримесечие на 2023 г. са нараснали с 83% спрямо същия период на 2022 година.

Хакери откраднаха над $20 милиона от Revolut

Хакери откраднаха над $20 милиона от Revolut

Дефект в системата?

Затова не случайно през третото тримесечие Германия е на четвърто място в света по брой хакерски атаки (9,2%), Франция е на пето място (8,7%), а Полша е на осма позиция (5,3%).

За отбелязване е, че повечето от атаките в Германия са били насочени към финансови институции, във Франция - към финансови организации и транспортни системи, а в Полша са атакувани федерални правителствени медии, финансовата институции и фондови борси, се казва в проучването.

ChatGPT води след себе си армия от хакери

ChatGPT води след себе си армия от хакери

Това сочат данните от нов доклад

Освен това, има и значително увеличение на DDoS атаките в страни от Близкия изток. По-конкретно, техният брой в ОАЕ през третото тримесечие се е увеличил със 78% в сравнение със същия период на миналата година, и сега страната е на шесто място в света по брой атаки (7,3% от общия брой). Експертите обясняват увеличаването на броя на хакерските атаки в Близкия изток с активното навлизане на руски компании в този регион, които търсят нови перспективни пазари за правене на бизнес.

С DDoS атаките хакерите се опитват да попречат на руските компании да развиват бизнес в Близкия изток. В "класацията" от този регион Саудитска Арабия заема 11-та позиция (3,6%), Катар е на 12-о място (3,2%).

Що се отнася до самата Русия, тя заема 10-о място в класацията на най-атакуваните от хакери страни в света през третото тримесечие на 2023 г., при осма позиция за второто тримесечие. Анализаторите отбелязат тенденция към намаляване на броя на атаките спрямо руски компании, която тенденция вероятно ще продължи, според проучването.

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Услугите за депозит и теглене в мрежата на Mixin са временно спрени