Хакери са задигнали над $20 милиона от онлайн банката Revolut, съобщават световните медии. Най-вероятната причина за това е дефект в системата за разплащания на Revolut в САЩ, който е позволил на кибер престъпниците да задигнат сумата в рамките на няколко месеца миналата година. След това от финтех компанията успяват да отстранят проблема.

Проблемът е произтекъл от различия между европейската и американската разплащателни системи, заради които при отказа на някои трансакции Revolut неправилно е възстановявала пари по сметки, предоставяйки собствени средства, съобщават трима запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.

В очакване на банков лиценз в Обединеното кралство

Финтех компанията все още чака за банков лиценз във Великобритания, над две години след като обяви за първи път, че е подала молба. Това е много по-дълъг период от обичайната под една година.

Revolut няма да получи банков лиценз на Острова - поне засега

Revolut няма да получи банков лиценз на Острова - поне засега

Причината - опасения, свързани с отчетността на компанията

Кражбата, която все още не е обявена публично, вероятно ще засили натиска върху Revolut, която трябва да се справя с напускането на няколко ръководители и с одит от BDO.

Въпреки че Revolut си е възстановила част от откраднатите приблизително $23 милиона, като е проследила част от крадците, нетната ѝ загуба е достигнала около $20 милиона, равняващи се на почти две трети от годишната ѝ нетна печалба през 2021 година.

Проблемът се появил за първи път епизодично в края на 2021 година. След това организирани престъпни групи са се възползвали от дефекта в началото на 2022 година. Хакерите насърчавали хора да правят скъпи покупки, които се очаквало да бъдат отказани, а после теглели възстановените суми чрез банкомати.

Снимка 468332

Източник: Revolut

Кражбата е засегнала собствените корпоративни финанси на Revolut, а не акаунти на клиенти

Системите на Revolut не успели да засекат масовата измама и проблемът излязъл наяве, едва когато партньорска банка в САЩ уведомила финтех компанията, че има по-малко кешови наличности от очакванията. Това е било последвано от искания от американския филиал на Revolut за кешови инжекции за милиони долари от компанията-майка, след което компанията се задействала, за да отстрани дефекта. Той бил елиминиран около пролетта на 2022 година.

Одиторът BDO предупреди, че приходите на Revolut може да са били "съществено неточно обявени", тъй като компанията не е останала доволна от пълнотата на около две трети от обявените приходи за 2021 година.

Последно компанията беше оценена външно на $33 милиарда през юли 2021 година.

В началото на тази година стана ясно, че потребителите на Revolut в Букурещ са достигнали 500 000. Това нарежда румънската столица на второ място в топ 10 на градовете с най-много клиенти на финансовото приложение. Класацията се оглавява от Лондон, следват Букурещ, Дъблин, Варшава, Будапеща, Париж, Мадрид, София, Вилнюс и Барселона.

Според официалните данни дигиталната банка се радва на популярност сред жителите на пет столици, разположени в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които натрупват почти 1,5 милиона потребители.

През 2015 година Revolut стартира дейността си във Великобритания, като започна да предлага парични преводи и обмен. Днес повече от 25 милиона клиенти по целия свят използват десетки продукти на дигиталната банка и извършват над 330 милиона транзакции на месец.

Revolut загуби $15 милиарда от пазарната си стойност

Revolut загуби $15 милиарда от пазарната си стойност

Един от ключовите акционери във финтех компанията направи преоценка на инвестицията си