Тежък удар от един от най-лоялните си акционери претърпя финтех компанията Revolut - мениджърът на активи Schroders оцени почти наполовина по-ниско стойността на инвестицията в компанията спрямо предходния си анализ. Обърнато в пари, това срина пазарната стойност на финансовата платформа с около 15 млрд. долара, пише "Таймс".

Контекст: Revolut започна пътя си като приложение за международни финансови трансфери, но от няколко години се развива и на други пазари, като вече притежава банков лиценз, предлага покупка и продажба на криптовалути, акции и т.н.

Приходите на Revolut от криптовалути пресъхват

Приходите на Revolut от криптовалути пресъхват

Нестабилният крипто пазар води до рязък спад

Revolut имат около 6000 служители по света и се хвалят с 28 млн. клиенти. При набирането на капитал през 2021 г. компанията беше оценена на 33 млрд. долара.

Revolut обяви първата си годишна печалба

Revolut (най-накрая) излезе на печалба

Приходите са се утроили за само 12 месеца

В същото време, тя срещна затруднения при получаването на банков лиценз във Великобритания, а външният ѝ одитор BDO неотдавна публично изрази опасенията си по отношение на вътрешните ѝ процедури.

Одиторът на Revolut се съмнява в резултатите на компанията

Одиторът на Revolut се съмнява в резултатите на компанията

Финтех платформата обяви първата си годишна печалба в появилите се чак на 1 март резултати за 2021 г.

Не помага цялостно недобрата ситуация както във финтех, така и в цялостната технологична сфера - достъпът до евтино финансиране вече е по-ограничен, а и потребителите са по-внимателни заради опасенията от рецесия.

Какво се случи: По информация на "Таймс" вътрешен анализ в Schroders е довел до по-консервативна оценка на финтех активите, управлявани от компанията. Тя е на експерти, които са независими от екипа, който по-рано е избирал къде да се правят инвестициите.

Така според новата оценка инвестицията на Schroders в Revolut вече е в размер на 5,44 млн. паунда, а не 10,16 млн.

Швейцарски милиардер с финтех бизнес стана най-богатият технологичен предприемач в Европа

Швейцарски милиардер с финтех бизнес стана най-богатият технологичен предприемач в Европа

Компанията му е с пазарна капитализация от 40 милиарда долара

От друга страна: Все пак в компанията запазват очакването си за по-скоро позитивно развитие, пише британската медия. Според неин източник в Revolut може и действително да има загуба на пазарна стойност спрямо пика на финтех ентусиазма през 2021 г., но компанията все пак устойчиво повишава приходите си.