Приходите от търговия с криптовалути в онлайн банката Revolut буквално пресъхнаха. Водещото приложение за дигитално банкиране на Великобритания разполага с инструменти за търговия с криптовалути, които са допринесли с 30-35% за приходите му през 2021 година, според главния изпълнителен директор на финтех компанията Николай Сторонски.

Той заяви пред Bloomberg TV, че именно този дял е спаднал до едва 5% през 2022 година. Сторонски описа спада като "доста тъжен" от негова гледна точка.

"Мисля, че криптовалутите имат голям потенциал за финансовите системи", подчерта създателят на Revolut.

Генералният директор на британската финансово-технологична компания Николай Сторонски, заемащ 16-о място в класацията на Forbes за руските милиардери, тези дни влезе в световните новини, след появилата се информация, че се е отказал от руското си гражданство "преди известно време". Това е съобщил представител на Revolut за британския The Telegraph. А причината за това действие е войната в Украйна.

През октомври Украйна наложи санкции спрямо бащата на Николай Сторонски, който заема поста генерален директор на "Газпром промгаз". През 2015 г. Сторонски, заедно с украинеца Влад Яценко, основават компанията Revolut.

Основателят на Revolut Николай Сторонски се отказа от руско гражданство

Основателят на Revolut Николай Сторонски се отказа от руско гражданство

Мениджърът е четвъртият от топ руските милиардери, който се отказва от гражданството си

Въпреки сериозният спад на приходите от криптовалути, компанията планира да продължи да развива своето крипто приложение, след като увеличи броя на жетоните, чрез които потребителите могат да инвестират, до 100.

Revolut, която има 20 милиона клиенти и 250 милиона месечни транзакции, наскоро направи възможно потребителите да плащат за ежедневни покупки, използвайки своя баланс в криптовалута.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите в момента е в размер на $1,01 трилиона. Към 9 сутринта българско време тази сутрин, това е спад с 0,5% за последните 24 часа.

Според актуалните данни на Revolut, активните клиенти на онлайн банката в България вече са почти 500 000. Това е е над двойно увеличение в сравнение с периода от преди пандемията. Силно нарастват плащанията и издадените карти, както виртуалните, така и физическите. Те достигат 870 000, като един потребител вече може да притежава повече от една карта.

Revolut обяви, че има половин милион клиенти в България

Revolut обяви, че има половин милион клиенти в България

Към днешна дата българите са поръчали над 870 хиляди физически и виртуални Revolut карти, с които са направили над 19 милиона разплащания