Генералният директор на британската финансово-технологична компания Revolut Николай Сторонски, заемащ 16-о място в класацията на Forbes за руските милиардери, се отказа от руско гражданство "преди известно време". Това е съобщил представител на Revolut за британския The Telegraph.

През октомври Украйна наложи санкции спрямо бащата на Николай Сторонски, който заема поста генерален директор на "Газпром промгаз". През 2015 г. Сторонски, заедно с украинеца Влад Яценко, основават компанията Revolut.

Николай Сторонски се е изказал против провеждането на "специалната военна операция" в Украйна.

Сторонски всъщност е четвъртият бизнесмен от топ руските милиардери от класацията на Forbes, който се отказва от руско гражданство след началото на военните действия в Украйна. По-рано през октомври ИТ инвеститорът Юрий Милнер се отказа руския си паспорт, припомня "Комерсант".

Revolut обяви, че има половин милион клиенти в България

Revolut обяви, че има половин милион клиенти в България

Към днешна дата българите са поръчали над 870 хиляди физически и виртуални Revolut карти, с които са направили над 19 милиона разплащания

Юрий Милнер обяви несъгласието си с действията на Москва спрямо Украйна малко след началото на военните действия. Фондът на милиардера обеща да изпрати за украинските бежанци $100 млн.

През лятото инвеститорът и семейството му се отказаха от руско гражданство. Милнер тогава уточни, че е емигрирал от Русия още през 2014 г., след анексирането на Крим.

Други милиардери, живеещи в чужбина, също се отрекоха от връзките си с Русия, включително основателят на Telegram Павел Дуров и основателите на Playrix Игор и Дмитрий Бухман.

Също през лятото Тимур Турлов, основателят на брокера Freedom Holding, смени руското си гражданството си, в противен случай, според закона, той не би могъл да получи гражданство на Казахстан.

По-късно руския си паспорт с арменски смени Рубен Варданян. Милиардерът се премести в Нагорни Карабах, където му беше предложен поста на ръководител на правителството. По думите на бизнесмена, това за него е било трудно решение, разбирайки всички рискове. Варданян прехвърли активите си в Русия под управлението на партньори и в семейния фонд.