Швейцарският милиардер Гийом Пуза, който стои зад финтех компанията Checkout.com, се превърна в най-богатия технологичен предприемач в Европа. Това се случи след кръг за набиране на капитал. Компанията на Пуза вече е с пазарна капитализация от 40 милиарда долара. След последния кръг за набиране на капитал, компания е набрала 1 милиард долара от група инвеститори. Според Forbes Пуза притежава близо две трети от Checkout.com, а състоянието му сега се изчислява на около 23 милиарда долара.

Този последен кръг на финансиране вкарва Пуза в 100-те най-богати хора в света, според Forbes. Той е единственият европейски технологичен предприемач сред първенците в класацията.

Сред инвеститорите са компаниите Altimeter, Dragoneer, Franklin Templeton и други. Включили са се и стари инвеститори като Insight Partners и Tiger Global Management. Според Checkout.com набраните пари ще отидат за финансиране на растежа на бизнеса в САЩ, където за тази година е планирано 200% увеличение на броя на служителите.

Checkout.com прехвърля пари между купувачи и онлайн търговци и по време на пандемията бизнесът процъфтя. В последните отчети, публикувани през октомври 2021 г. за календарната 2020 г., Checkout.com отбеляза увеличение на оборота със 73% до 252 милиона долара.

Конкурентите на Checkout.com, като Stripe и Adyen, също се похвалиха с добри оценки на фона на бума на пазаруването онлайн. Stripe достигна оценка от 115 милиарда долара през февруари миналата година. Adyen има пазарна капитализация от близо 72 милиарда долара. Акциите  на компанията се покачват от април 2020 г.

Checkout.com се превърна в една от високо оценените стартиращи компании в Европа. Основателят на компанията Пуза живее със семейството си в Дубай. Той напуска колежа и основа Checkout.com през 2012 г.

Делът на Пуза в Checkout.com, който е на стойност 23 милиарда долара, го прави по-богат дори от основателя на Telegram руснакът Павел Дуров, чието богатство е около 17,2 милиарда долара.