Bank of England е уведомила британското Министерство на финансите, че планира да отхвърли искането на Revolut за банков лиценз, съобщава "Дейли Телеграф".

Това е сериозен удар по продължаващата вече 2 години кампания на най-голямата финтех компания във Великобритания.

Контекст: Започнало пътя си като платформа за бързо изпращане и получаване на пари, Revolut днес е т.нар суперприложение, което поддържа преводи, търговия с криптовалути, инвестиране в акции и ред други функционалности.

Revolut обяви първата си годишна печалба

Revolut (най-накрая) излезе на печалба

Приходите са се утроили за само 12 месеца

Около 30% от приходите през 2021 г. обаче идваха от ипотеки и потребителски кредити, които Revolut предлагаше на териториите, на които разполага с банков лиценз. В ЕС компанията се възползва от регистрацията си като банка в Литва. След излизането на Великобритания от евросъюза, Revolut се наложи да кандидатства за лиценз.

На 1 март от компанията коментираха, че това "е въпрос на дни". Това трябваше да е важна стъпка преди подобна процедура и за американския пазар.

Детайли: Според информация на "Дейли Телеграф" централната банка още през март е мотивирала пред правителството решението си за отказ с опасения, свързани с отчетите на компанията.

Одиторът на Revolut се съмнява в резултатите на компанията

Одиторът на Revolut се съмнява в резултатите на компанията

Финтех платформата обяви първата си годишна печалба в появилите се чак на 1 март резултати за 2021 г.

Тогава собствените одитори на Revolut - компанията BDO, съобщиха, че не са успели да верифицират декларираните 477 млн. паунда приходи. Одиторите тогава заявиха, че IT системите на Revolut са били така направени, че не са позволявали ефективна проверка.

Според британското издание в момента текат усилени преговори при закрити врата в опит да се спаси кандидатурата на финтех компанията. Затова и никоя от засегнатите страни не коментира.

През последните месеци редица високопоставени мениджъри в Revolut, свързани с британския лиценз, напуснаха постовете си.

Revolut загуби $15 милиарда от пазарната си стойност

Revolut загуби $15 милиарда от пазарната си стойност

Един от ключовите акционери във финтех компанията направи преоценка на инвестицията си

Всичко това трудно може да дойде в по-лош момент - един от най-големите инвеститори в компанията неотдавна ревизира оценката си за пазарната ѝ стойност от 33 млрд. долара на 18 млрд. долара.

От друга страна: Изпълнителният директор на Revolut Ник Стронски в последно време е все по-остър по отношение на регулаторите във Великобритания, като даже заплаши, че ще премести компанията в чужбина, ако не получи банков лиценз.

"В крайна сметка не сме виновни ние - банковата криза в момента прави регулаторите особено внимателни", заяви по-рано през този месец той и допълни: "Чакаш с месеци за имейли и писма - това не е бизнес средата, в която трябва да се работи в модерния свят". В същото време бордът на Revolut се твърди, че не е доволен от острата публична реакция на висшия мениджмънт след разкритията, свързани с одитирането на отчетите.

На този фон според "Дейли Телеграф" вече има знаци и че правителството на Риши Сунак се противи на действията на регулаторите, които според министри "трябва да разберат своята отговорност за икономическия растеж".