Международните картови оператори Visa Inc. и Mastercard Inc. планират да увеличат таксите, които много търговци на дребно плащат, когато приемат кредитни и дебитни карти на клиенти.

Допълнителните такси на Visa са планирани да започнат през октомври за онлайн транзакции, последвани през април от нови такси за търговски кредитни, дебитни и предплатени карти, според документ, видян от Bloomberg News. За Mastercard нова такса за предварително оторизиране за покупки с кредитна карта ще започне през октомври, се казва в документа.

Според доклада много от увеличенията са за онлайн покупки. Търговците биха могли да плащат допълнителни $502 милиона на година поради промените, каза CMSPI, консултантска компания, която работи с търговци, пред The Wall Street Journal.

CMSPI изчисли, че по-високите мрежови такси ще съставляват малко повече от половината от тези приходи, като останалата част ще идва от обменни такси - наричани още "такси за плъзгане", които търговците плащат, когато потребителите използват своите кредитни карти.

Банкомати EasyPay и плащане с банкова карта на гише: Какво още въвежда компанията с над 3200 офиса у нас?

Банкомати EasyPay и плащане с банкова карта на гише: Какво още въвежда компанията с над 3200 офиса у нас?

Защо в офисите на EasyPay досега се плащаше само с кеш?

Потърсен за коментар от PYMNTS в сряда, говорител на Mastercard каза, че историята на WSJ "не е вярна".

"Бяхме ясни по две точки преди да бъде подадена историята - няма промени в обменните курсове на Mastercard и споменатата "промяна" на Mastercard е съществуваща услуга, която предоставяме на приобретателите, които могат да я активират, ако е необходимо, за да управляват по-безопасно и повече рационализирано изживяване при плащане за потребителите", каза говорителят.

PYMNTS също се свърза с Visa за коментар, но все още не е получил отговор.

Използването на обменни такси от двете компании беше обект на антитръстов съдебен процес, заведен миналия месец от Block, който притежава платформата за плащания Square, според която фирмите са заговорничили да надуват таксите и да увеличат цените на дребно.

"Ефектът от тези изкуствено завишени такси - оценени и платени от Square - е по-високи цени на дребно, плащани от потребителите в цялата икономика", каза Block в иска.

Банките вече няма да ни таксуват, ако теглим заплатата си на гише или от банкомат, но при едно условие

Банките вече няма да ни таксуват, ако теглим заплатата си на гише или от банкомат, но при едно условие

Дългият път от кеша към банковите преводи

Освен това компанията твърди, че тези такси са "много сложни, трудни за изчисляване и неизбежни", особено сега, когато Visa и Mastercard повишават таксата, наложена от Square въз основа на броя на търговските локации, които предоставят.

Както отбеляза WSJ, Mastercard, Visa и големите банки твърдят, че таксите помагат да се компенсират разходите за предотвратяване на измами и иновации, като банките използват парите, които получават от обменни такси, за да плащат за програми за награди с кредитни карти.

Междувременно скорошно изследване на PYMNTS и Elan Credit Card установява, че потребителите са склонни да разчитат повече на кредитни карти с нарастването на инфлацията.

"Докато 28% от респондентите, които съобщават, че изпитват само леко отрицателно или никакво въздействие от инфлацията, са увеличили разходите си с кредитна карта, 43% от тези, които съобщават, че изпитват много или изключително отрицателно въздействие, са го направили", се казва в доклада.

ОББ, KBC Банк и Пощенска банка премахват таксите за съхранение на големи депозити

Три банки отменят отрицателните лихви по депозити

Промяната важи за физически и юридически лица

Общо 33% от притежателите на кредитни карти във всички демографски групи са увеличили дела на разходите си, платени с кредитни карти през последните шест месеца, докато само 15% са го намалили.