От 1 септември 2023 г. отпадат таксите за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват трудови възнаграждения и социални помощи. Промяната в Закона за платежните услуги и системи беше гласувана от парламента, по време на второто четене на текстовете от законопроекта за държавния бюджет за 2023 година. Депутатите приеха и още една ключова промяна в тази посока, а именно трудовите възнаграждения в компании с над 100 души персонал да се изплащат само по банков път. 

Идеята е хората, които получават средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, обезщетения по социално осигуряване, социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, да имат сметка, по която да не се начисляват няма никакви банкови такси - такса обслужване и такса теглене. Важно е да отбележим, че такси за теглене няма да се удържат само, когато банкоматът е собственост на банката, но не и когато се теглят суми от устройства, различни от тези на обслужващата банка.

Защо част от българския бизнес е против изплащането на заплати само по банков път

Защо част от българския бизнес е против изплащането на заплати само по банков път

Ще спре ли порочната практика на "заплатите в плик"?

Такси няма да се начисляват и когато по сметка за основни операции се извършват операции по нареждане на титуляра, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получените средства. 

Платежна сметка по основни операции е вариант, който вече съществува в Закона за платежните институции и се предлага и в момента от банките у нас, но те са задължени да поддържат "приемливи" такси. Също така, според текстовете на закона банките имат право да откажат откриването на такава сметка, ако клиентът вече притежава същия вид или друг вид банкова сметка. 

А какви са таксите в момента?

Към момента средната такса за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката е 3.73 лв./месечно, а при издадена дебитна карта към сметката - 2.37 лв./месечно.

Тегленето на пари в брой (до 1 000 лв.) от разплащателна сметка в офис на банката струва средно 3.55 лв. или 0.58% от сумата (минимум 6.50 лв.), а от банкомат на банката 0.29 лв. или 0.13% от сумата (минимум 0.30 лв.). 

Тегленето от банкомат на банка, различна от обслужващата е значително по-скъпо - 1.10 лв. или 0.18% от сумата (минимум 1.39 лв.).

Заплатите в големите фирми - само по банков път. Как е другаде в ЕС?

Заплатите в големите фирми - само по банков път. Как е другаде в ЕС?

Целта е да се пребори плащането "под масата", "Възраждане" и ИТН са против

ЕС от години насърчава преминаването от кеш към банкови преводи

с цел пресичане както на прането на пари, така и на злоупотребите при заплащането на трудовите възнаграждения.

В България е въведен максимален размер на плащанията в брой от 10 000 лв., но например в Гърция той е едва 500 евро. Във Франция и Италия е съответно 1000 евро и 3000 евро. Тези лимити засягат и плащането на заплати.

Има обаче и държави като Австрия, Германия и Ирландия, в които плащанията в брой не са ограничени. Плащането на заплати "на ръка" в общи линии не се преследва - стига да е съпроводено със съответната отчетност.

България има най-дългата работна седмица и най-ниските заплати в ЕС

От много часове работа не се става богат: Опитът на държавата с най-дълга работна седмица и най-ниски заплати е ЕС

Средностатистическият датчанин работи с 25% по-малко часове годишно