Работодателските организации в България обявиха, че са против намеренията на министъра на финансите Асен Василев да въведе със закона за бюджета за 2023 година задължение всички компании с персонал от над 50 души да изплащат заплатите на служителите си само по банков път.

Според мотивите им това трудно ще изсветли икономиката и ще преустанови проблема на "заплатите в плик", напротив - работещите в малките населени места и в сектори като селското стопанство ще бъдат затруднени да изтеглят парите си от банковите сметки.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с подобна мярка няма да секне порочната практика работници да слючват трудов договор с фирмата официално на по-ниско възнаграждение от договореното и то да се превежда по банков път, а разликата до договорения размер да се плаща под масата.

Какви са щетите от "заплатата в плик"

Какви са щетите от "заплатата в плик"

По-често работят без договори работници в малки фирми

От Българската стопанска камара (БСК) от своя страна предупреждават, че преди да се задължат фирмите да превеждат заплати само по банков път, трябва да бъде осигурена необходимата инфраструктура в цялата страна - банкомати и в най-малките населени места, ПОС-устройства в магазини и доставчици на услуги, както и интернет свързаност.

Банковите такси за бизнеса

Не на последно място призивът на работодателските организации е за по- по-ниски банкови такси както за наетите лица, така и за търговците.

От АИКБ предлагат, ако преводът на заплатите наистина стане задължително чрез закон единствено по банков път, банковите плащания да бъдат безплатни или символични.

Не на последно място, работодателите се притесняват, че промените могат да доведат до сериозен отлив на сезонни работници, които по една или друга причина често предпочитат плащане на ръка.

"Банките трупат рекордни печалби при рекордно ниски лихви", "Хазната губи 6 млрд. лв. от заплати в плик"

"Банките трупат рекордни печалби при рекордно ниски лихви", "Хазната губи 6 млрд. лв. от заплати в плик"