В Русия търсенето на алкохол е намаляло почти 2 пъти при всички популярни напитки. Това показват от данните на "Росалкогольрегулирование" към края на първото тримесечие.

Експертите смятат, че намаляването на алкохолното потребление в страната донякъде е парадоксално. Според тях обаче руснаците може би се страхуват, че алкохолът ще направи лечението на COVID-19 неефективно.

Русия ще въвежда минимална цена на дребно за всеки вид алкохол

Русия ще въвежда минимална цена на дребно за всеки вид алкохол

В момента това е задължително за спиртните напитки с над 28 градуса

Тази тенденция се наблюдава от февруари тази година - руснаците започнаха да водят европейски начин на живот, смята Павел Шапкин, председател на Националния съюз за защита на правата на потребителите, цитиран от vesti.ru.

Търсенето на вино през първото тримесечие на т.г. е спаднало с 87%, на бира и бирени напитки - с 94%, на водка и другите силни алкохолни напитки - с 98%.

Продажбите само на пенливи вина и шампанско са нараснали - със 105 процента за периода. Потреблението на коняк не се е променило.

Най-малко от всички региони в страната се пие в Ингушетия, Чечня и Чукотка.

Какъв алкохол предпочетоха руснаците по време на карантината?

Какъв алкохол предпочетоха руснаците по време на карантината?

In vino veritas: силният алкохол отстъпва в полза на бирата и виното

Москва е лидер в консумацията на спиртни напитки, но търсенето на алкохол в столицата също е спаднало - от 6,7 милиона декалитра през първото тримесечие на 2020-а на 6,4 милиона декалитра за същия период на тази година.

Второто място се заема от Московска област (с 6 милиона декалитъра за тримесечието), а третото е за Санкт Петербургс9 консумация на 3,4 милиона декалитъра спиртни напитки за периода.