Илън Мъск и производителите на текила в Мексико oтиват към сблъсък, след като местната алкохолна индустрия блокира опитите на ексцентричния милиардер да регистрира марката Teslaquila, пише Reuters.

Един от най-богатите хора в света и главен изпълнителен директор на Tesla, Мъск е известен със своите амбициозни и авангардни проекти, вариращи от електромобили и космически ракети до високоскоростни транзитни тунели.

Мексиканците обаче не приеха особено радушно инициативата му да се намеси в производството на текила, което е бизнес за милиарди долари.

Според мексиканския Съвет за регулация на текилата "името Teslaquila предизвиква асоциации за думата текила, а текила е защитено наименование".

Илън Мъск ще прави текила с марката Tesla

Мъск готви нова бизнес авантюра, свързана с Tesla

Ексцентричния милиардер с нова неочаквана инициатива

Регулаторният орган контролира производителите, за да се увери, че спазват стриктните правила за наименование за произход. За да се нарича текила, спиртната напитка трябва да е произведена в мексиканските щати Гуанахуато, Халиско, Мичоакан, Наярит или Тамаулипас.

Tesla вече подаде заявление в САЩ за търговска марка Teslaquila като дестилирана спиртна напитка от агаве, според уебсайта на Патентното ведомство на САЩ. Подобни заявления са подадени в Мексико, Европейския съюз и Ямайка.

"Ако Teslaquila иска да бъде жизнеспособна като текила, тя ще трябва да се сдружи с оторизиран производител на текила, да спазва определени стандарти и да поиска разрешение от Института за индустриална собственост в Мексико", казва в изявление мексиканският регулатор.

"В противен случай ще се извърши неразрешено използване на наименованието за произход за текила", каза надзорният орган, добавяйки, че предложеното име Teslaquila може да накара потребителите да объркат напитката с текила.