Tesla отбеляза откриването на новото си производство в Остин, Тексас. Новата гигафабрика на компанията на Илон Мъск първоначално ще произвежда SUV Model Y, а следващата година Cybertruck, който се отлага от 2019 година, съобщава CNN Business.

Тексаската фабрика е четвъртият завод за сглобяване на Tesla в световен мащаб и е открит няколко седмици, след като компанията отвори огромният си завод  близо до Берлин.

Най-новата фабрика ще помогне на компанията да увеличи производството си, за да се опита да отговори на очакванията за повече продажби.

Tesla представи първия модел Y, произведен в германската гигафабрика за $5 милиарда

Tesla представи първия модел Y, произведен в германската гигафабрика за $5 милиарда

Фабриката в Грунхайде ще произведе около 54 000 автомобила до края на годината

В САЩ Tesla избра Остин пред Тулса през 2020 година, след разгорещена битка между щатите за привличането на бизнеса на компанията.

Името на събитието по откриването - "Cyber Rodeo" ("Кибер родео"), предизвика коментари, че може да е свързано с новини за дългоочаквания Cybertruck. И това се оказа вярно.

Първоначално Tesla обяви, че Cybertruck ще се продава на цена от $39 900 и ще бъде произведен в края на 2021 година. В крайна сметка ще е на пазара догодина.

Твърди се, че версията с троен двигател със задвижване на всички колела ще струва $69 900.

"Имахме нужда от място, на което можем да бъдем наистина големи и няма друго такова като Тексас", заяви Илон Мъск на откриването в четвъртък вечер, носейки черна каубойска шапка и слънчеви очила.

Милиардерът допълни, че "благодарение на фабриката в Гемания и тази в Тексас, Tesla преминава към мащаб, който никоя компания не е постигала в историята на човечеството".

Tesla записа рекорден брой доставки на електромобили, въпреки проблемните вериги за доставки

Tesla записа рекорден брой доставки на електромобили, въпреки проблемните вериги за доставки

Според главния изпълнителен директор на компанията ръстът идва на фона на "изключително трудното тримесечие"