Новата версия на фотоволтаичните "керемиди" на Tesla обещава да бъде най-добрата алтернатива за добиване на зелена енергия от покривите на домовете. Сега системата е по-лесна за инсталиране от традиционните покриви със соларни панели.

Промяната би трябвало да направи монтирането на соларен покрив по-лесно и предпочитано от изграждането на традиционен покрив с PV модули, затова изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск оптимистично прогнозира, че компанията ще инсталира 1000 от тези нови слънчеви покриви седмично.

Слънчевите покриви на Tesla вече са с крачка по-близо

Слънчевите покриви на Tesla вече са с крачка по-близо

Компанията започва да приема поръчки от април

Tesla се включи във фотоволтаичната индустрия преди три години в партньорство със SolarCity, която през 2016 г. придоби. Най-новите "фотоволтаични керемиди" керемиди са проектирани така, че да изглеждат като нормални керемиди, но все пак да добиват соларна енергия, пише GreenTech.

Tesla ще търси възможности за експанзия в Европа на бизнеса си със соларни панели

Tesla ще търси възможности за експанзия в Европа на бизнеса си със соларни панели

Това заяви Илън Мъск в Twitter

Новата версия обещава да донесе приятни промени на пазара. Тя е усъвършенствана в няколко направления: подобрена е енергийната й "плътност", компонентите са редуцирани с цел по-добра ефективност, компонентите за покривни ръбове са подобрени така, че вече не изискват време и много "майсторска" намеса на място. Новите слънчеви керемиди са изработени от закалено стъкло и са три пъти по-трайни от стандартните керемиди.

По повод пускането на новата версия Мъск обясни, че първите две версии на соларните керемиди са били "опипване на почвата" в този сектор. Сега обаче продуктът, който дебютира, е усъвършенстван до степента, в която е удобен, лесен за монтаж, траен и ефективен - и всичко това достатъчно, за да бъде по-изкушаващ от всички други видове покривни покрития.

Австралия вече има 2 милиона соларни къщи

Австралия вече има 2 милиона соларни къщи

Всяка пести 540 долара годишно от сметките за електричество

Очаква се соларните керемиди да се окажат предпочитани за покриви на къщи в райони с чести прекъсвания на електрозахранването или такива, където изобщо няма електропреносна мрежа.