Tesla ще увеличи производствения капацитет на гигафабриката в Шанхай от 250 хил. електромобила годишно до 450 хил. електромобила, посочват китайски медии, цитирани от Oilprice.

Това ще се случи в хода на няколко години, но компанията планира темпът на покачване да е 50% годишно. "През някои години можем да увеличим доставките и още повече", изтъкват от компанията.

Tesla започна да доставя електромобили, произведени от китайския ѝ завод, през 2020 г., като първият модел, произведен в страната, беше Model 3, който от началото на тази година е последван и от Model Y, който се предлага на по-ниска цена от очакваното, което допълнително увеличи търсенето за него.

За първите 11 месеца на 2020 г. компанията е продала малко над 111 хил. електромобила в Китай, което прави с 20 хил. единици повече, отколкото е съвкупното производство на всички китайски бизнеси в сегмента. Същевременно Model 3 е и по-скъп от останалите си конкуренти.

Общо за миналата година продажбите на компанията на Мъск почти достигнаха 500 хил. броя, колкото и се очакваше от самата компания, което доведе и до първата година на печалба в историята ѝ. Затова някои анализатори предвиждат, че през догодина тя ще успее да произведе 1 млн. електромобила, особено заради изключително високото търсене в Китай. През тази година планът е тя да достави 840 хил. електромобила.

Общите приходи на Tesla достигнаха 31,5 млрд. долара, а печалбата за 2020 г. - 721 млн. долара. Но тези суми не са свързани само с продажбите на електромобили, а с продажбите на емисионни кредити на други автомобилни производители, които формират 1,6 млрд. долара.