Топлофикационните дружества в страната са поискали поскъпване на парното и топлата вода с между 29% в София и 330% във Велико. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на синьото гориво.

Относно искането на "Топлофикация Велико Търново", внесено в КЕВР, за цена на парното от 1 юли с увеличение от 332%, изпълнителен директор на топлофикационното дружество Александър Димитров коментира пред БНР, че "поскъпването няма да е в този размер". По думите му, досега не е имало нито една година, в която да е имало реално 300-400% увеличение на топлофикационните услуги.

Преди седмица един от членовете на регулатора - Александър Йорданов, бе изслушан в парламентарната комисия по енергетика за исканията на топлофикациите, където той заяви, че "да, има искания за увеличение на цените. Няма искания за намаление.

Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените (от юли)".

Енергийният министър: Парното и топлата вода може да поскъпнат с десетки проценти от юли

Енергийният министър: Парното и топлата вода може да поскъпнат с десетки проценти от юли

Причината е поскъпването на газа, каза Александър Николов

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов. Той коментира, че "топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни.

Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност", допълни тогава министърът.

По неофициална информация, се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4%, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40%, съобщи БНР.