През последните няколко години сме свидетели на нарастване в стойността на развиващите се частни компании, някои от които надминават милиарди долари.

А ето и кои са 8-те американски стартъпа, които се оценяват на над 10 милиарда долара, представени от Business Insider.

Dropbox

Оценка: $10 милиарда долара

Dropbox достигна своята оценка 10 милиарда долара през 2014 г., след като набра от кръг с финансиране 617 милиона долара.

Pinterest

Оценка: $10.47 милиарда

Компанията успя да добави 533 милиона долара, които получи от инвеститори през 2015 година.

Space X

Оценка: $12 милиарда

След набра 1 милиард чрез кръг на финансиране от Fidelity и Google в началото на миналата година, компанията на Илън Мъск стигна оценка от 12 милиарда долара.

WeWork

Оценка: $16.9 милиарда

Стартъпът WeWork получи финансиране от 690 милиона долара през октомври, с което надхвърля 16 милиарда и се нарежда като петата най-къпа стартираща компания в САЩ.

Snap

Оценка: $18.19 милиарда

През ноември Snap подаде документи за първично публично предлагане, което може да цени компанията 25 милиарда долара. В момента дружеството подготвя IPO през март.

Palantir

Оценка: $20.53 милиарда

Palantir привлече почти 2 милиарда долара инвестиции, достигайки оценка от 20 милиарда долара през миналата година.

Airbnb

Оценка: $30 милиарда

Платформата за краткосрочни наеми имаше няколко затруднение през 2016 година, но това не попречи на компанията да се задържи на второто място в списъка.

Uber

Оценка: $68 милиарда

Uber е най-скъпият стартъп в САЩ и по целия свят, изпреварвайки своя най-близък по стойност глобален съперник Xiaomi с 20 милиарда долара.