В Сърбия липсват над 12 000 професионални шофьори, от които 8 000 са от автомобилния товарен транспорт. Това обявиха от Германското общество за международно сътрудничество в Сърбия, цитирани от местните медии.

Според оценките на представители на работодателите в страната, за ад се избегне задълбочаване на транспортния хаос, са необходими още поне 12 000 професионални шофьори - 8 000 в автомобилния товарен транспорт и около 4 000 шофьори в сектора на автобусните превозвачи.

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Правителството улеснява процедурата по издаване на визи за шофьори на товарни камиони и други работници

"Всичко това създава все по-голям проблем за работодателите от автомобилния транспорт и потребителите на услуги в Сърбия, поради което увеличаване на техния брой е изключително важно" каза генералният мениджър на "Сърбия Транспорт" Горан Алексич.

Според него, въпреки че заплатите за тази дефицитна професия са се увеличили значително, една от големите пречки за тези, които искат да се занимават с тази работа, са строгите лицензионни изисквания, по-строги дори от тези в много страни от ЕС, както и високата цена за обучение.

Проблем си липсата на достатъчен брой квалифицирани кадри в транспортния бранш има в цяла Европа. Миналата година превозвачите от Стария континент успяха да увеличат броя на шофьорите с 20%, но не разполагаха с персонал, който да заема тези позиции.

Търсят се 80 000 шофьори на камиони в САЩ

Търсят се 80 000 шофьори на камиони в САЩ

Те превозват 71% от стоките в американската икономика