Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена да издаде 10 500 работни визи за чужденци. Така страната се надява да привлече 5000 шофьори на тежкотоварни камиони и 5500 работници за други браншове - например за кланиците, обяви министерството на транспорта в Лондон. Визите ще се издават от месец октомври, подчерта министър Грант Шапс.

По Коледа може да има огромен недостиг?

Със срочните визи работниците от чужбина ще могат да работят във Великобритания до Коледа. Така правителството се надява, че за Коледните празници рафтовете по супермаркетите и магазините за играчки няма да останат празни.

В момента във Великобритания липсват около 100 000 шофьори на товарни камиони, а това има преки последици за потребителите. От няколко седмици някои стоки са трудно достъпни, в супермаркетите все повече рафтове остават празни. Последно в някои бензиностанции имаше и недостиг на бензин - поради затруднения с доставките, до които доведе липсата на шофьори. Това накара много британци панически да купуват гориво. Но и други сектори се оплакват от огромен недостиг на работна ръка - например селското стопанство. Няколко водещи вериги супермаркети предупредиха, че преди Коледа може да се стигне до недостиг на хранителни продукти.

Заради политиката на Джонсън?

Една от причините за проблемите с доставките са строгите британски миграционни правила, важащи след излизането от ЕС. Освен това след Брекзита много източноевропейски шофьори на товарни камиони напуснаха Острова. В момента чужденците, желаещи да работят във Великобритания, са изправени пред скъпи процедури по издаване на работна виза.

Премиерът Борис Джонсън многократно повтаряше, че иска да сложи край на зависимостта на Великобритания от чуждестранни работници. Но покрай недостига на бензин и проблемите с доставките на хранителни стоки неговото правителство попадна под огромен натиск.

Сега, освен срочните работни визи, правителството ще въведе пакет с мерки, целящи да увеличат броя на местните шофьори на товарни камиони. Така например армията трябва да осигури учители за кандидат-шофьорите, за да може да се провеждат 50 000 допълнителни изпита годишно за тази шофьорска категория. Министерството на образованието също трябва да окаже подкрепа при обучението. Освен това ще бъдат изпратени почти един милион писма до шофьори, които имат тази категория, но в момента не карат товарни камиони. Ще се предлагат по-високи заплати, твърдо работно време и по-добри трудови условия.

Това не е достатъчно

Представители на логистичния бранш подчертават, че предвидените 10 500 работни визи в никакъв случай не са достатъчни. Само супермаркетите се нуждаят от поне 15 000 шофьори, за да успеят да напълнят рафтовете си за Коледа, каза Андрю Оупи от съюза на търговците British Retail Consortium.