Цената на електроенергията във Финландия постави нови рекорди за последните години, надвишавайки 400 евро на мегаватчас по време на пиковите часове на потребление в понеделник. Това показват данните от борсата за електроенергия Nord Pool, цитирани от 1prime.ru.

Финландия е енергийно зависима държава и около 10% от електроенергията й се доставя от Русия. Най-високата цена на тока през последните години е регистрирана на 29 ноември в 18:00 часа - 422 евро за мегаватчас (включително с данъците). Към 19 часа цената падна до 410 евро. Тези цени са около пет пъти по-високи от съответните преди година.

Експертите отдават поскъпването на високите цени на електроенергията в Централна Европа, където се произвеждат големи количества електроенергия с помощта на природен газ, чиято цена се е увеличила значително. Очаква се цените на електроенергията във Финландия да останат високи до следващото лято, когато атомната електроцентрала "Олкилуото 3" бъде пусната в експлоатация.

"Според прогнозата високата цена на тока ще продължи през зимата и ще започне да намалява през пролетта. Вероятно няма да е толкова висока, колкото е днес, но общото ниво ще остава високо. Финландия е много зависима от внос. През зимата се нуждаем от енергия от съседните страни. Но ако пазарът на електроенергия и вътрешното производство на електроенергия работят нормално, тогава ще има достатъчно електроенергия през настъпващата зима", каза Мико Хейкила, говорител на финландската електрическа компания Fingrid, в коментар към финландските медии.

Както съобщава Fingrid, делът на електроенергията, внасяна от Руската федерация възлиза на 10% от потреблението във Финландия за 9-те месеца на 2021 г., като средната цена на руската електроенергия е 57,98 евро за MWh.

Руската компания Интер РАО миналата седмица уточни прогнозата за износа на електроенергия до края на 2021 г. до ниво от 21,4 млрд. кВтч. Основният обем на износа на компанията, според презентацията, се пада на Финландия (37%), балтийските страни (23%) и Китай (18%).